Share This Post

Nieuws

Compensatie voor gedupeerde Brexit ondernemers

Compensatie voor gedupeerde Brexit ondernemers

Vanaf 1 november kunnen ondernemers die gedupeerd zijn door de Brexit in aanmerkingen komen voor compensatie. Zij kunnen zich via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aanmelden voor een compensatieregeling. Deze compensatieregeling komt uit de zogenaamde Brexit Adjustment Reserve (BAR). De regeling is bedoeld voor ondernemers die extra kosten hebben moeten maken door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dit zijn voornamelijk ondernemers die met het Verenigd Koninkrijk zaken doen. Zij moeten kunnen aantonen dat zij extra kosten hebben gemaakt door de Brexit. Daarna kunnen zij in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in deze kosten.

Twee onderdelen BAR-regeling

De al eerder genoemde BAR-regeling bestaat uit twee onderdelen. Er is een deel van de BAR-regeling dat fungeert als tegemoetkoming voor kosten die al gemaakt zijn. De compensatie die hoort bij dit eerste onderdeel kan aangevraagd worden van dinsdag 1 november 2022 tot en met vrijdag 31 maart 2023. Het tweede deel van de BAR-regeling fungeert als tegemoetkoming voor nog te maken kosten. De compensatie die hoort bij dit tweede onderdeel kan aangevraagd worden van dinsdag 1 november 2022 tot en met dinsdag 13 december 2022.

Compensatie voor extra kosten

De beide onderdelen van de BAR-regeling zijn bedoeld voor ondernemers die door de Brexit extra kosten hebben gemaakt of nog gaan maken. Extra kosten zijn de kosten voor bijvoorbeeld speciale opleidingen, ICT-aanpassingen of het tijdelijke inhuren van extra transportmaterieel. Omzetverlies door de Brexit valt niet onder deze regeling. Ondernemers kunnen alleen compensatie aanvragen als zij de extra gemaakte kosten doorgeven.

Regelhulp BAR

Ondernemers die denken in aanmerking te komen voor een of beide onderdelen van de BAR-regeling kunnen online via de zogenaamde Regelhulp BAR bekijken of dat inderdaad zo is. De BAR kent ook een EU-Handelsprogramma. Dit is met name interessant voor bedrijven die minder afhankelijk willen worden van het Verenigd Koninkrijk. Via het programma krijgen zij hulp bij het succesvol zakendoen in andere landen.

Share This Post