Share This Post

Technologie

Chiptekort zorgt voor problemen met auto- en vrachtwagenproductie

Chiptekort zorgt voor problemen met auto- en vrachtwagenproductie

In de moderne auto’s en vrachtwagens zitten tegenwoordig veel computerchips. Deze regelen allerlei systemen. De motor, de besturing, de remmen en ook hulpsystemen voor bijvoorbeeld automatisch parkeren zijn computergestuurd. Voor de productie van nieuwe voertuigen is het daarom een ramp dat er momenteel ernstige leveringsproblemen zijn voor Europese computerchips.

ECU motorbesturingen, elektronische ESP stabiliteitsprogramma’s en microcontrollers voor verbrandingsmotoren worden weliswaar geproduceerd in Europa, maar door de opeenvolgende coronalockdowns zijn er tijdelijke productiestops geweest, waardoor de toeleveringsketens zijn verstoord.

Volvo

Een van de fabrikanten die veel last heeft van de chiptekorten is Volvo. De vrachtwagenproductie van dit bedrijf is wekenlang stilgelegd vanwege een tekort aan computerchips. De autofabriek van Volvo in het Belgische Gent is recent ook gesloten. Hoelang dit gaat duren, is nog niet bekend. We moeten in ieder geval rekening houden met een productievertraging van twee tot vier weken in het tweede kwartaal van 2021. Volvo verwacht dat er nog meer bedrijfsonderdelen zullen worden getroffen door dit probleem.

Ford

De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft de productielocatie in Ohio moeten stilleggen. Daar is onder meer de productie van busjes en onderdelen van vrachtwagens gestationeerd. Het wereldwijde tekort aan computerchips is ook hier de oorzaak. Andere automakers zoals Toyota, Honda en Nissan zijn al eerder genoodzaakt geweest hun productie (tijdelijk) stil te leggen.

Wereldwijd chiptekorten

Het probleem van chiptekorten speelt al van voor de coronacrisis. De reden waarom het nu ineens zo sterk opspeelt, is dat in korte tijd een sterk toegenomen vraag naar apparatuur voor thuiswerken en entertainment is ontstaan door de coronacrisis. De computers, laptops, smartphones en spelconsoles zijn gewoonweg niet aan te slepen. Bedrijven zoals Samsung hebben nu ook al last van het tekort aan computerchips. De lancering van een nieuw model smartphone van Samsung is daarom zelfs uitgesteld.

China

De vraag naar computerchips is dus veel groter dan het aanbod. Daardoor zijn de prijzen met zo’n 5 procent gestegen. Sommige autofabrikanten, waaronder Volkswagen, die in China gelokaliseerd zijn, worden hierdoor extra hard getroffen. Het kan waarschijnlijk wel zo’n 6 tot 9 maanden duren voordat de Europese chipfabrikanten weer genoeg kunnen leveren aan China. Kan de Chinese auto-industrie dat wel overleven?

In de Chinese media gaan stemmen op om de Europese chipfabrikanten, momenteel goed voor ongeveer 95 procent van de Chinese marktvraag, te vervangen door binnenlandse producenten. Maar de Chinese chipfabrikanten bevinden zich nog niet op hetzelfde technische niveau als hun Europese, Japanse, Taiwanese of Amerikaanse concurrenten. Het is echter waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat China zelf aan de grote vraag naar chips voor de eigen productie van auto’s kan voldoen. Hopelijk is dat dan nog wel op tijd.

Share This Post