Share This Post

Rijden & Logistiek

China-Europa vrachtvervoer service om te concurreren met luchtvracht

China-Europa vrachtvervoer service om te concurreren met luchtvracht

Het was zes maanden in de maak, maar de allereerste vrachtwagen is vanuit het Chinese grensplaatsje Khorgos, via Kazachstan naar Europa gereden. En dat allemaal in slechts 13 dagen.

Een gezamenlijk initiatief van CEVA Logistics, de IRU (International Road Transportation Union), Alblas en Jet-rail, de succesvolle proefrit vond plaats in november.

Verbazingwekkend genoeg heeft de vrachtwagen tijdens zijn reis geen verstoring of problemen met de douane ondervonden.

Deze 7000 km nieuwe wegservice biedt een kostenbesparing van ongeveer 50% in vergelijking met luchtvracht opties en heeft bewezen 30 tot 50% sneller te zijn dan via het spoor.

Torben Bengtsson, uitvoerend onderdirecteur van CEVA Logistics Greater China, legde uit hoe de betrokkenheid van China bij het TIR-systeem (Transports Internationaux Routiers) ertoe leidde de haalbaarheid van wegtransport tussen China en Europa te onderzoeken.

Bengtsson voegde toe: “We voorzien een geweldige toekomst voor wegtransport van China naar Europa. We hebben veel klanten die wachten op het begin van een reguliere dienst. In de komende weken zullen we aan een aantal kleine details van de dienst werken en ons vervolgens voorbereiden om zo vroeg mogelijk in 2019 met reguliere operaties te beginnen.”

Dit duidt een nieuw tijdperk aan voor grensoverschrijdend transport in China. In vergelijking met andere vervoerswijzen op vergelijkbare routes, is het kosten- en tijdbesparend en kan het een echte win-winsituatie zijn voor bedrijven, handel en overheden.

Niet iedereen voelt zich echter optimistisch. Expediteurs hebben hun oprechte bezorgdheid geuit over de economische aspecten van het besturen van vrachtwagenzendingen over dergelijke lange afstanden.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>