Share This Post

Nieuws / Rijden & Logistiek / Uncategorised

Chauffeurs tekort: zijn asielzoekers het antwoord?

Chauffeurs tekort: zijn asielzoekers het antwoord?

Hier zijn twee feiten die je waarschijnlijk al weet:

1. Er is in heel Europa een tekort aan vrachtwagenchauffeurs.
2. Er is een grote werkloosheid onder migranten die gedwongen zijn om hun huizen te ontvluchten tijdens de migrantencrisis.

Een toekomstgericht project in Duitsland heeft de twee feiten met elkaar in verband gebracht en is het van plan om het voor asielzoekers gemakkelijker te maken om vrachtwagenchauffeurs te worden.

Dit idee van het Duitse Rode Kruis en de logistieke organisatie, hoopt met dit initiatief het chauffeurstekort aan te vullen met een gerichte wervingscampagne voor migranten.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verzocht om een soortgelijk programma toen de grenzen van Europa drie jaar geleden werden geopend voor meer dan een miljoen migranten uit het Midden-Oosten en Afrika.

Het huidige plan is om 100 vluchtelingen in te huren voor 25 vrachtwagenbedrijven in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Sollicitanten zullen worden gescreend op verblijfsrechten, werkvergunningen en taalvaardigheden. Een vluchtelingen vertegenwoordiger zal de stagiaires ondersteunen en het is te hopen dat de eerste chauffeurs er in augustus klaar voor zijn om de weg op te gaan.

Wat denk jij? Fantasierijke oplossing of riskant idee?

Share This Post

1 Comment

  1. In Nederland duurde zo’n opleiding een paar jaar en hebben de leerlingen al een basis v.w.b.taal en wiskunde. Als een spoedcursus goed genoeg is zijn de Nederlandse chauffeurs voor niets aan het leren want als je eenmaal het rijbewijs en de diploma’s hebt maakt het veel bedrijven niet meer uit hoeveel vakkennis je hebt. Vergelijk het met oostblokchauffeurs die hun rijbewijs gekocht hebben en nog geen wagen aan het docking kunnen zetten.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>