Share This Post

Gezondheid

Chauffeur, denk om je rug

Chauffeur, denk om je rug

Rugklachten komen bij chauffeurs veel voor. Volgens recent onderzoek heeft ongeveer de helft van de vrachtwagenchauffeurs problemen met rug, nek en/of schouders. De hoofdoorzaak van deze klachten ligt in het maken van lange dagen achter het stuur. Net zoals iemand die de hele dag achter een bureau zit, krijgt ook een chauffeur last van gewrichten en spieren door de hele dag een zittende houding aan te nemen. Daarnaast spelen overgewicht en een verkeerde zithouding vaak ook een rol bij het ontstaan van pijnklachten.

Oorzaken rug-, nek-, en schouderpijn

De hele dag achter het stuur zitten zonder te bewegen, zorgt voor rugklachten bij chauffeurs. Het voortdurend aanspannen van spieren in armen, schouders en nek bij het sturen van de vrachtwagen geeft op den duur een chronisch vermoeid gevoel in die spieren. Het overmatig aanspannen van spieren in armen en schouders zorgt ook voor pijnklachten die kunnen gaan uitstralen naar nek en rug. Daarnaast vergroot langdurig zitten ook de kans op problemen met de bloedsomloop en op aandoeningen zoals suikerziekte en hartklachten.

Stress en werkdruk

Belangrijke factoren bij het ontstaan van rugpijn bij chauffeurs zijn stress en spanning door een te hoge werkdruk. Ook zaken zoals ergernis door oponthoud bij files of wegwerkzaamheden kunnen een verkrampend effect hebben op de spieren in nek, schouders en rug. Hierdoor kunnen pijnklachten ontstaan of verergeren.

De autostoel

Een verkeerde autostoel is vaak funest voor de rug van de chauffeur. Door een foute zithouding de hele dag aan te houden, ontstaan op den duur problemen in de rug, nek en schouders. Voorbeelden van problemen met de autostoel die rugpijn bij chauffeurs kunnen veroorzaken zijn slechte instelmogelijkheden van de autostoel, onvoldoende zijdelingse steun, geen of onvoldoende lendensteun, een te korte of te lange zitting van de autostoel, onvoldoende schuif mogelijkheid van de autostoel en een slecht passend rugkussen.

Ga goed zitten

Als chauffeur kun je zelf ook een heleboel doen om rugklachten te voorkomen. Ga altijd goed zitten tijdens het rijden. Stel de stoel zodanig in dat je met je voeten gemakkelijk bij de pedalen kunt. Druk je rug en bekken zoveel mogelijk tegen de rugleuning aan. Zit rechtop. Maak eventueel gebruik van een speciaal rugkussen of lendenkussen. Stel je hoofdsteun zodanig af dat de bovenkant van de steun even hoog is als de bovenkant van je hoofd. Plaats je handen tijdens het rijden in de zogenaamde “tien voor twee” positie. Hou je schouders laag tijdens het rijden en ga niet knijpen in het stuur. Kortom, probeer zo rechtop en tegelijkertijd zo ontspannen mogelijk te zitten.

Beweeg!

Een van de belangrijkste manieren om rugpijn te voorkomen, is om de rug te bewegen. Dat kan tijdens het rijden, maar nog beter is het om regelmatig te pauzeren en dan je rug, schouders, armen en nek even ‘vrij’ te geven. De beste manier om dit te doen, is om een stukje ontspannen te gaan wandelen. De meeste stopplaatsen zijn groot genoeg om even een ommetje te kunnen maken. Een rondje parkeerplaats lijkt misschien een beetje belachelijk, maar als het voorkomt dat je ‘s nachts met een zere rug in bed ligt, is het toch het proberen waard.

Share This Post