Share This Post

Technologie / Uncategorised

Camera’s in de cabine bieden aanzienlijke voordelen voor vrachtwagen exploitanten

Camera’s in de cabine bieden aanzienlijke voordelen voor vrachtwagen exploitanten

Hoe zou jij je voelen als je een camera in de cabine had die al je bewegingen in de gaten hield en volgde? Het klinkt allemaal een beetje Big Brother, maar nieuw onderzoek toont aan dat het zakelijk gezien heel logisch kan zijn.

In een recent rapport samengesteld door Commercial Motor en zustertitel Motor Transport, zei meer dan de helft (56%) van de vrachtwagens exploitanten dat ze door het installeren van camerasystemen in hun voertuigen verbeteringen in het rijgedrag zagen.

Dit bleek het grootste voordeel van de technologie te zijn, op de voet gevolgd door een vermindering van incidentrapportage, genoemd door 47% van de respondenten.

Een daling van de claims voor persoonlijk letsel stond op de derde plaats, gevolgd door een lager brandstofverbruik, minder onderzoekstijd voor incidenten en het vermogen om valse claims te weerleggen.

Misschien is het dan ook geen verrassing dat meer dan driekwart van de ondervraagde exploitanten zei dat cameratechnologie ongetwijfeld waarde aan hun organisatie heeft toegevoegd.

Op een schaal van één tot vijf, waarbij één geen waarde vertegenwoordigt en vijf betekent dat het van onschatbare waarde is, bedroeg de gemiddelde beoordeling 4,2: een significante 43% scoorde de technologie als vijf – ‘onschatbaar’; 33% gaf het een hoge score van vier; 22% koos voor een middelmatige score van drie; 2% beoordeelde het als een lage twee; en slechts 1% vond dat de technologie helemaal geen waarde had voor hun bedrijf.

Het is echter verrassend dat slechts ongeveer een derde (32%) van de ondervraagde exploitanten lagere verzekeringstarieven kreeg aangeboden, en 41% zag geen voordeel van goedkopere premies.

Puur zakelijk gezien bleken er genoeg redenen om in cameratechnologie te investeren. Maar voordat exploitanten zich haasten en voor elk van hun voertuigen apparaten kopen, zou het de moeite waard zijn om de reactie van chauffeurs te peilen.

Wat zou jouw reactie zijn als je naar je mening over de technologie werd gevraagd? 

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>