Share This Post

Rijden & Logistiek

Buschauffeur worden? Werk genoeg!

Buschauffeur worden? Werk genoeg!

Een buschauffeur is een professionele chauffeur die werkzaam is in het personenvervoer. Het kan dan gaan om het openbaar vervoer via stads- of streekbussen, maar ook om touringcars van bijvoorbeeld reisorganisaties. Buschauffeur zijn is een verantwoordelijke baan. Je dient altijd stipt op tijd te zijn en de reizigers moeten veilig en comfortabel worden vervoerd. Ook ben je verantwoordelijk voor de vervoersbewijscontrole.

Fred Teeven

Oud-staatssecretaris Fred Teeven was verbaasd dat zijn nieuwe baan als buschauffeur zoveel aandacht trok. Veel mensen dachten dat hij niet echt buschauffeur was geworden, maar dat het een grap was. Dat bleek echter niet te kloppen. Voor Fred Teeven was buschauffeur worden een jongensdroom die eindelijk uitkwam. Hij had zelfs al eerder ervaring opgedaan als buschauffeur. Na het behalen van zijn rijbewijs reed hij vakantiegangers in een touringcar naar het buitenland. Dat is inmiddels wel 40 jaar geleden. Daarom heeft Fred eerst een testrit moeten doen voordat hij aangenomen werd bij busmaatschappij Connexxion. Ook volgde hij daarna rijlessen bij een rijschool. Inmiddels is hij alweer enige tijd werkzaam als buschauffeur, naast zijn andere werkzaamheden.

Welk rijbewijs is nodig om in een bus te rijden?

Wie een bus wil besturen met meer dan 8 zitplaatsen voor passagiers heeft een speciaal busrijbewijs nodig of D-rijbewijs. Een D-rijbewijs is een busrijbewijs voor gewone bussen. Voor kleine bussen met maximaal 16 zitplaatsen voor passagiers is het behalen van een D1-rijbewijs voldoende. Met een rijbewijs D en D1 mag je een bus met een aanhanger tot 750 kilo besturen. Wie een zwaardere aanhanger achter de bus heeft, dient in het bezit te zijn van een DE of D1E-rijbewijs.

Om rijexamen te kunnen doen voor een D, D1, DE of D1E rijbewijs moet je minimaal 18 jaar zijn. Ook moet je in het bezit zijn van een Code 95. Tot je 21ste jaar mag je uitsluitend rijden op bussen voor personenvervoer op geregelde diensten binnen Nederland en op trajecten van maximaal 50 kilometer. Bij het verlengen van het rijbewijs D, D1, DE of D1E dien je een iedere keer een medische keuring te ondergaan.

Voldoende vacatures

Wie buschauffeur wil worden, is vrij zeker van een baan. Er staan op dit moment veel vacatures open voor buschauffeur, zowel in het openbaar vervoer als op de touringcar. Dus voor wie in de voetstappen van Fred Teeven wil stappen: er is werk genoeg.

Share This Post