Share This Post

EU

Brussel wil extra vrachtwagens naar Oekraïne sturen

Aangezien Oekraïne een van de grootste graanproducten van de wereld is, is het wegvallen van Oekraïens graan door de oorlog een groot probleem. Te weinig graan op de markt betekent niet alleen hogere prijzen, maar ook voedseltekorten. Deze voedseltekorten zullen vooral ontstaan in de armere landen waar reeds honger heerst. Brussel heeft daarom de transportsector opgeroepen om extra vrachtwagens naar de Oekraïense grens te sturen om de graanoogst op te halen.

​Graanoogst uit Oekraïne

Ondanks de oorlog is het de boeren in Oekraïne gelukt om toch nog (een deel van) hun graan te oogsten. Om deze graanoogst zo snel mogelijk uit Oekraïne te krijgen en naar de rest van Europa te vervoeren roept de Europese Commissie op om met spoed extra vrachtwagens en mobiele graanladers naar Oekraïne te sturen. Er moet binnen drie maanden zo’n 20 miljoen ton graan het land uit. Normaal gaat 90 procent van het Oekraïense graan via vervoer over zee naar het buitenland. Door de oorlog met Rusland kan Oekraïne zijn havens aan de Zwarte Zee echter niet meer gebruiken. Het enige alternatief is vervoer over land.

​Files bij de grens

Nu de Zwarte Zee geblokkeerd is, blijft alleen wegvervoer over als manier om de graanoogst Oekraïne uit te krijgen. Vervoer via de trein is geen goede optie, omdat de breedte van de rails in Oekraïne anders is dan die van de meeste EU-landen. Alleen vrachtwagenvervoer blijft dan over als mogelijkheid. Het probleem is echter dat er inmiddels al duizenden trucks aan de EU-grenzen staan te wachten op toelating. De lokale douane is helemaal niet berekend op dergelijke grote hoeveelheden trucks. De gemiddelde wachttijd bedraagt inmiddels zestien dagen.

​Voorrang bij de douane

Oekraïne deelt grenzen met de vier EU-lidstaten Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië. Brussel heeft inmiddels gevraagd aan de douanes van die landen om voorrang te geven aan de afhandeling van Oekraïense transporten. Daarnaast stelt Brussel voor om een online platform op te zetten voor de logistieke coördinatie. Hopelijk dat daarmee de graanoogsten van Oekraïne snel het land uit kunnen worden vervoerd.

Share This Post