Op het ogenblik lopen de onderhandelingen over een definitieve handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie nog steeds door. Zeker is wel dat de transportsector vanaf 1 januari 2021 bij transporten naar het Verenigd Koninkrijk rekening zal moeten houden met aangifte doen bij de douane. Dat betekent extra administratie, douanedocumenten opstellen en vooraf melding doen bij ferryterminals en shortseaterminals. Wie zich nu niet goed voorbereidt, moet rekening houden met ernstige vertragingen.
Een goed begin is half werk
Transport en Logistiek Nederland waarschuwt al enige tijd voor het ontstaan van chaos bij de grens naar het Verenigd Koninkrijk als transportbedrijven zich niet nu al goed gaan voorbereiden op de Brexit. Hoewel alle details van de handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie nog niet bekend zijn, is het van belang om je alvast voor te bereiden op wat zeker gaat gebeuren op 1 januari 2021.
Het blauwe beest
De Rijksoverheid heeft in 2019 via een grappig bedoelde campagne het blauwe beest Brexit geïntroduceerd. Minister Blok was in een tv spotje te zien samen met een groot pluche beest dat de problemen rondom Brexit moest voorstellen. Deze campagne was opgezet om bedrijven naar het zogenaamde Brexitloket van de Rijksoverheid te krijgen. Op deze site kunnen ondernemers de Brexit Impact Scan invullen. Hiermee krijgen zij specifieke informatie over de gevolgen van Brexit voor hun bedrijf.
Niet goed voorbereid
Veel ondernemers zijn helaas nog niet goed voorbereid. En dat terwijl de datum van 1 januari 2021 snel dichterbij komt. Dat geldt niet alleen voor de transportsector, maar ook voor de leveranciers en anderen die onderdeel zijn van de logistieke keten. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Wie straks niet volgens de regels is aangemeld, krijgt geen toegang tot de terminals. Dit zal resulteren in extra lange wachttijden voor de vrachtwagenchauffeurs en uiteindelijk tot hogere kosten.
Get ready for Brexit
Op de site Get ready For Brexit vind je een handig 5 stappenplan waarmee je kunt controleren of je bedrijf goed voorbereid is op de Brexit.
Stap 1: vraag een (nieuw) EORI-nummer aan bij de douane
Zonder dit unieke identificatienummer kun je niets in- of uitvoeren. Bedrijven met een Brits EORI-nummer moeten dit omzetten naar een EU EORI-nummer.
Stap 2: spreek duidelijk af wie de invoer- of uitvoeraangiften doet
Wie zelf deze aangiften wil doen, heeft speciale software en vergunningen nodig.
Stap 3: spreek duidelijk af wie de douanedocumenten voormeldt
Het voormelden van douanedocumenten is per 1 januari 2021 bij alle ferryterminals en de meeste shortseaterminals verplicht.
Stap 4: abonneer je als bedrijf tijdig op de Portbase-services
Alles gaat tegenwoordig digitaal, ook het voormelden. De partij die de voormelding doet, heeft daarvoor digitale abonnementen nodig.
Stap 5: controleer vooraf of de terminal alle douanedocumenten en de voormelding heeft ontvangen
Het heeft geen zin om naar de terminal te gaan, als de lading niet digitaal voorgemeld is en als niet voldaan is aan alle administratie verplichtingen. Controleer daarom voor het transport of alles goed geregeld is.