Share This Post

Nieuws

Blokkade Suezkanaal veroorzaakt lange termijn problemen in Rotterdam

Blokkade Suezkanaal veroorzaakt lange termijn problemen in Rotterdam

Na een 6 dagen durende blokkade is het scheepvaartverkeer door het Suezkanaal gelukkig weer op gang gekomen. Mede dankzij de Nederlandse firma Boskalis is het containerschip de Ever Given vlotgetrokken. De Ever Given kwam door een zandstorm overdwars in het Suezkanaal te liggen. Hierdoor werd het hele kanaal volledig geblokkeerd. Dit resulteerde in een lange file van schepen. Gedurende de blokkade lagen er zo’n 400 schepen te wachten.

​Probleem opgelost?

Nadat de Ever Given losgetrokken was, gaf de Suezkanaalautoriteit aan dat het nog dagen zou gaan duren voordat de file bij het kanaal opgelost was. Er waren immers niet alleen schepen die vanuit Azië op weg waren naar Europa, zoals de Ever Given, maar ook schepen die vanuit de Middellandse Zee op weg waren naar het zuiden.

Nog belangrijker is dat de blokkade van het Suezkanaal, die 6 dagen heeft geduurd, problemen in de havens van bestemming gaat geven. Volgens experts van de Rotterdamse containerterminal ECT kan de blokkade nog weken tot maanden overlast gaan geven. Van de schepen die in het Suezkanaal lagen, komen er waarschijnlijk veel naar Rotterdam. De hele planning moet hierdoor worden aangepast. Het is volgens ECT moeilijk in te schatten hoe groot deze extra drukte zal worden. Wanneer er te veel schepen tegelijk aankomen in Rotterdam, moeten deze wachten op zee.

​Azië

Veel van de lading van de gestremde schepen bestaat uit goederen die afkomstig zijn uit China en andere landen in Azië. Chinese logistieke experts verwachten dat de impact van de Suezblokkade op de wereldwijde handel nog lang te voelen zal zijn. Door de coronacrisis waren er al problemen met het verwerken van de normale logistieke hoeveelheden. Daar komen dan nu ook nog flinke achterstanden bij. Het zal volgens hen zeker een maand gaan duren voordat de situatie weer helemaal normaal is. Het gevolg kan zijn dat er in sommige winkels lege schappen kunnen ontstaan door problemen met de bevoorrading.

Coronacrisis

Door het vastgelopen containerschip de Ever Given zijn schepen vertraagd die vracht hebben voor diverse Nederlands winkels. Warenhuisketens zoals Action, Hema, Blokker en Intertoys halen veel van hun spullen uit Azië. De bevoorrading via het Suezkanaal is voor hen daarom van cruciaal belang. In het ergste geval kunnen er eventueel ook bepaalde artikelen ingevlogen worden, maar dat brengt hoge kosten met zich mee. Vanwege de huidige coronacrisis hebben de meeste winkels echter grote voorraden. Dat is een geluk bij een ongeluk. Zo laat de Action weten dat bij hen alle artikelen ruim op voorraad zijn. De eerste weken zou dat geen probleem moeten geven. Volgens de HEMA hebben ook zij voorlopig nog genoeg voorraad om de schappen gevuld te houden.

​Geen omweg nodig

Het maritieme databedrijf Lloyd’s List meldt dat door de blokkade zo’n 8,2 miljard euro aan goederen per dag is vertraagd. In eerste instantie was er angst dat de blokkade van het Suezkanaal heel lang zou gaan duren. In dat geval hadden de schepen met vracht uit Azië helemaal om Afrika heen moeten varen via Kaap de Goede Hoop. Deze omweg duurt uiteraard veel langer en levert dan ook extra kosten op. Gelukkig was het in dit geval niet nodig.

 

Share This Post