Share This Post

Nieuws / Technologie / Uncategorised

Blockchain binnen het vrachtvervoer

Blockchain binnen het vrachtvervoer

Connectiviteit begint al grip te krijgen op het vrachtvervoer, maar blockchain is er klaar voor om het naar een heel nieuw niveau te brengen.

Het blockchain concept werd oorspronkelijk ontwikkeld om het cryptovaluta Bitcoin te ondersteunen. Elke industrie schijnt er echter wel zo’n beetje gebruik van te kunnen maken, inclusief het vrachtvervoer.

Maar wat is het nou eigenlijk? Het is een openbaar register of grootboek waar transacties anoniem in worden vastgelegd en bevestigd. Het is dus met andere woorden een gedeeld dossier van evenementen dat, zodra de informatie is ingevoerd, niet meer aangepast kan worden.

Het vermogen om transacties te verrichten door middel van ‘slimme contracten’ is één van de meest opwindende aspecten van blockchain binnen het vrachtvervoer. In essentie gaat het om een gecodeerd contract tussen twee partijen waarin uiteengezet wordt wat B is als A plaatsvindt. Deze slimme contracten pakken verschillende uitdagingen binnen de industrie aan.

De betaling kan bijvoorbeeld gemaakt worden wanneer een lading wordt geleverd. Daarnaast kunnen aankomsttijden (om te laden of te lossen bij een faciliteit) en vertrektijden ook automatisch vastgelegd worden. Omdat de betaling automatisch toegepast wordt kan al het gekibbel over wachttijden en aangerekende kosten vermeden worden.

Dankzij blockchain kunnen verschillende bedrijven met verschillende besturingssystemen aan elkaar gelinkt worden en op deze wijze kan de inefficiëntie gereduceerd worden. Het heeft echter wel zijn nadelen. Controles moeten sneller ingesteld kunnen worden en we moeten ook realistisch zijn wanneer we het over een 100% nauwkeurige invoer van informatie hebben. Dat gebeurt gewoonweg niet in de echte wereld.

Blockchain wordt door vele mensen binnen de industrie gezien als de natuurlijke opvolger van elektronische registratie toestellen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze technologie over een aantal jaar mainstream zal zijn binnen de industrie, maar zodra het mainstream is kan het op universeel vlak overgenomen worden.

Ik kan me bijna niet voorstellen dat er, buiten de technologische sector om, veel mensen enthousiast aan het worden zijn over blockchain. Maar als het gaat gebeuren wil ik er klaar voor zijn.

Wat vind jij van blockchain? Wordt er te veel ophef over gemaakt?

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>