Share This Post

Technologie / Vrachtwagens

Binnenkort vijftig zero-emissie vrachtwagens op de weg?

Binnenkort vijftig zero-emissie vrachtwagens op de weg?

Green Planet, een tankstation nabij Pesse dat alternatieve brandstoffen aanbiedt, heeft een ambitieus plan bedacht. Het initiatief omvat het op de weg brengen van vijftig zero-emissie vrachtwagens. Om dit uit te kunnen voeren heeft Green Planet subsidie aangevraagd via het ‘Learning by using’ project van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Het initiatief wordt gesteund door Sent Waninge, TVM Verzekeringen en ING.

Green Planet en Shell

Green Planet is een tankstation in Pesse, in Drenthe, waar naast reguliere traditionele brandstoffen ook diverse groene brandstoffen verkrijgbaar zijn. Veel moderne auto’s zijn nu al geschikt om te rijden op deze groene brandstoffen.

Green Planet heeft gekozen voor Shell als partner. Samen met Shell worden in Pesse brandstoffen zoals GTL en LNG aangeboden. GTL betekent Gas to Liquid (van gas naar vloeistof). Deze GTL is een zeer schone innovatieve vloeibare brandstof. GTL kan zonder aanpassingen worden gebruikt in dieselmotoren. De andere innovatieve brandstof is LNG (liquid natural gas). Dit is vloeibaar gemaakt aardgas. Gebleken is dat trucks die rijden op LNG stillere motoren en een verminderde uitstoot hebben.

Subsidie

Learning by using is een subsidieproject dat door de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) is bedacht voor bedrijven die samen kennis willen opdoen met de inzet van zero-emissie vrachtwagens. De subsidie die aan Green Planet is toegekend, staat garant voor een deel van de kosten, zoals de aanschaf van de voertuigen en de tank- en laadinfrastructuur.

De RVO heeft verschillende zogenoemde DKTI subsidies. DKTI betekent Demonstratie Klimaattechnologieën en Innovaties. Deze subsidies geven bedrijven de mogelijkheid om samen ervaring op te doen en kennis te delen op het gebied van zero-emissie transport. In het geval van Green Planet gaat het echter niet om een proefproject, maar om het daadwerkelijk realiseren van een reductie in uitstoot en ervaring op te doen door het inzetten van meerdere waterstoftrucks en elektrische trucks bij één bedrijf.

Animo genoeg

Volgens Green Planet is er voldoende animo onder vervoersbedrijven om mee te doen aan dit zero-emissie project. Veel bedrijven denken al langer na over duurzaamheid en het gebruik van vrachtwagens. Dat het plan van Green Planet voorziet in een behoorlijke subsidie speelt natuurlijk ook een grote rol.

Samenwerking

Green Planet werkt voor dit plan samen met transportbedrijf Sent Waninge, verzekeraar TVM en bankbedrijf ING. TVM biedt voor dit bijzondere project op maat gemaakte oplossingen. ING biedt geïnteresseerden een financiering tegen een aantrekkelijke rente voor dat deel van de kosten waar geen subsidie voor is. Green Planet zelf biedt voordelige tarieven voor het tanken van waterstof en het opladen van de voertuigen.

TCO-tool

Speciaal voor dit plan heeft Green Planet een zogenoemde TCO-tool (Total Cost of Ownership) ontwikkeld. Hiermee kunnen vervoersbedrijven berekenen hoe het volledige financiële plaatje eruit gaat zien voor hen. Ook kunnen zo de totale kosten worden vergeleken met het rijden op diesel.

Transporteurs die interesse hebben in deelname aan het initiatief van Green Planet kunnen contact opnemen met adviseur Emile Keuter via [email protected]. Maar ze moeten wel snel zijn, want half januari 2021 moeten de plannen ingeleverd zijn bij de RVO.

Share This Post