Share This Post

Gezondheid

Beroepsziekten bij vrachtwagenchauffeurs en hoe deze te voorkomen

Beroepsziekten bij vrachtwagenchauffeurs en hoe deze te voorkomen

Vrachtwagenchauffeurs hebben een voornamelijk zittend beroep. De hele dag zitten wordt regelmatig even afgewisseld door fysieke belasting, soms zware fysieke belasting, bij het laden en lossen. Daarnaast kent het beroep van vrachtwagenchauffeur ook psychische belasting. Dit komt niet alleen door het drukke verkeer, maar ook door stress vanwege werken onder tijdsdruk. Bij internationale chauffeurs die veel en lang van huis zijn, kan een gebrek aan voldoende rust ook zorgen voor lichamelijke en psychische belasting. Al deze factoren maken dat vrachtwagenchauffeurs klachten kunnen ontwikkelen aan de wervelkolom, de bloedsomloop en/of het spijsverteringsstelsel.

Veel voorkomende klachten en ziekten

Het grootste deel van de dag zitten in dezelfde houding, soms zelfs in een verkeerde houding, kan leiden tot problemen in de rug. De wervelkolom wordt door al dat zitten overbelast. Het gevolg is dat er pijn kan ontstaan in verschillende delen van de wervelkolom. Dat geldt ook als er zware fysieke handelingen uitgevoerd worden tijdens het laden en lossen. Bijvoorbeeld bij het tillen kan een verkeerde manier van bewegen ernstige schade aan de rug veroorzaken. 

Naast rugklachten komen ook hart- en vaatziekten bij chauffeurs relatief vaak voor. Te denken valt onder meer aan trombose in een been door te lang in dezelfde houding zitten. Ook een te hoge bloeddruk komt veelvuldig voor, met name bij de wat oudere chauffeur. Spijsverteringsproblemen komen voor door onregelmatig eten en vaak ook door ongezond eten. Veel vet, veel zout en weinig voedingsvezels staan vaak op het menu van chauffeurs die onderweg de fastfood ketens aandoen voor hun maaltijden. 

Voorkomen is beter dan genezen

In veel gevallen zijn de beroepsziekten bij vrachtwagenchauffeurs goed te voorkomen. Alle klachten die samenhangen met de rug en de wervelkolom kunnen voorkomen en verbeterd worden door een correcte zithouding en een goede stoel tijdens het rijden. Tijdens de pauzes kunnen chauffeurs ook ontspannen door de spieren te strekken en oefeningen te doen die wervelkolom soepel houden. Daarnaast is het van belang om gezond te eten en te waken voor overgewicht. Te veel lichaamsgewicht betekent te veel lichaamsvet. Te veel lichaamsvet is om meerdere redenen ongezond. Daarnaast is het raadzaam om preventief regelmatig voor controle naar de huisarts te gaan.

Share This Post