Share This Post

Nieuws

Benzine- en dieselprijzen blijven stijgen

Benzine- en dieselprijzen blijven stijgen

Mede door de oorlog in Oekraïne blijven de prijzen voor brandstof stijgen. De benzine- en dieselprijs stijgen steeds verder. Nog nooit zijn deze prijzen zo hoog geweest. Afgelopen week bleek dat veel particulieren de hoge prijzen aan de pomp niet meer kunnen betalen. Ook voor bedrijven zijn de hoge brandstofprijzen een groot probleem aan het worden.

​Benzine

Tanken wordt steeds duurder en duurder. De adviesprijs voor een liter benzine is vorige week met 2 cent gestegen naar een nieuw record van 2,275 euro per liter. Een adviesprijs wordt berekend door het gemiddelde van de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen te nemen. Adviesprijzen worden doorgaans vooral bij tankstations op de snelwegen gerekend. Op andere locaties gelden vaak kortingen waardoor de prijs lager kan uitvallen.

​Diesel en LPG

Ook de prijzen van diesel en lpg zijn enorm aan het stijgen. De Russische inval in Oekraïne speelt hierbij uiteraard ook een rol. De adviesprijs voor diesel is vorige week al boven 2 euro per liter gekomen. De adviesprijs voor lpg is vorige week met 1,4 cent gestegen en kwam vorige week op 1,201 euro per liter. Inmiddels zijn alle adviesprijzen nog steeds aan het stijgen.

​Olie-exporteur

Al voor de oorlog in Oekraïne waren de prijzen voor benzine, diesel en LPG al flink gestegen in korte tijd. De hoge olieprijs is hiervan de oorzaak. Door de oorlog wordt nu rekening gehouden met een probleem met de toevoer van olie uit Rusland. Dit belooft weinig goeds, aangezien Rusland een van de grootste olie-exporteurs ter wereld is. Ook kan niet uitgesloten worden dat de sancties tegen Rusland een rol gaan spelen, waardoor de situatie alleen maar nijpender gaat worden. 

Brentolie is de maatstaf voor aardolie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Deze is in een week tijd zo’n 15 procent duurder geworden. Oliekartel OPEC heeft weliswaar besloten om de productie van olie iets te verhogen, maar voorlopig heeft dat nog geen zichtbaar effect voor consumenten en bedrijven. Wat de zaak nog ernstiger maakt, is dat minister Kaag van Financiën niet van plan lijkt te zijn om de in Nederland zeer hoge belasting op brandstof (iets) te verlagen.

Share This Post