Share This Post

Gezondheid

Belgische controle op smartphones levert veel op

Belgische controle op smartphones levert veel op

In het voorjaar voerde de Belgische politie een 48-uurscontrole op smartphonegebruik in het verkeer uit in heel België. Deze controle was onderdeel van een grotere campagne die van 9 tot en met 22 mei liep. Het doel van de campagne was om afleiding door smartphonegebruik in het verkeer tegen te gaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat afleiding tijdens het rijden de oorzaak is in een kwart van de ongevallen in België.

Veel overtredingen

Tijdens de grote controle werden in totaal 2.387 overtredingen geconstateerd, waarvan 2.331 voor het gebruik van een smartphone tijdens het rijden. In 114 van de gevallen was er sprake van een andere vorm van afleiding achter het stuur. Naast smartphone zijn er immers tegenwoordig verschillende andere apparaten die de bestuurder kunnen afleiden. Hierdoor wordt het risico op ongevallen aanzienlijk verhoogd. In totaal zijn tijdens de controle van de Belgische politie 503 rijbewijzen ingetrokken.

Campagne tegen afleiding in het verkeer

De Belgische politie hield dit jaar een campagne gericht tegen afleiding in het verkeer. Tijdens deze campagne kon het rijbewijs van overtreders voor acht dagen worden ingenomen. Daarnaast is de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een voorlichtingscampagne gestart om bestuurders ervan te overtuigen om de afleiding in het verkeer tot een minimum te beperken. Het gebruik van mobiele apparaten, zoals een smartphone, tijdens het rijden, is ook in België de laatste jaren flink toegenomen.

​Dodelijke ongelukken

Uit onderzoek is gebleken dat één op de vier Belgische bestuurders berichten leest of stuurt tijdens het rijden. Een op de zes Belgische bestuurders belt niet handsfree in het verkeer. De gevolgen zijn rampzalig. In België is zo’n acht procent van de dodelijke ongevallen in het verkeer te danken aan het gebruik van smartphones achter het stuur. Naar schatting leiden smartphones tot zo’n 50 doden en zo’n 4500 gewonden per jaar in België.

Share This Post