Share This Post

Rijden & Logistiek

België deelt hoge boetes uit aan vrachtwagens

België deelt hoge boetes uit aan vrachtwagens

Er is iets bijzonders aan de hand in België. De Belgische politie deelt hoge boetes uit aan vrachtauto’s en aanhangwagens zonder markeringsborden. Wie geen markeringsbord heeft, loopt in ieder geval de kans om aan de kant gezet te worden door de politie. Maar een hoge boete krijgen, is ook mogelijk. Dit is een vreemde situatie, aangezien markeringsborden voor nieuw te registreren voertuigen niet meer verplicht zijn.

Markeringsborden zijn overbodig

Tientallen jaren waren rechthoekige en geel/rode reflecterende markeringsborden achterop vrachtauto’s en aanhangwagens een verplichting voor bedrijfsvoertuigen. Maar deze markeringsborden werden overbodig door nieuwe EU-eisen voor contourmarkering. In feite zijn de markeringsborden al vanaf in juli 2011 niet meer nodig. In de huidige EU-voorschriften voor voertuigverlichting worden ze ook niet meer vermeld. Het gevolg is dat de meeste EU-landen hun voertuigwetgeving op dit punt hebben aangepast. Bijvoorbeeld Nederland, waar de markeringsborden al sinds 1 januari 2012 niet meer verplicht zijn.

Sommige landen lopen achter de feiten aan

Helaas hebben België, Spanje en enkele Oost-Europese landen hun regelgeving (nog) niet aangepast. In de praktijk betekent dit dat alle bedrijfsvoertuigen die op de Belgische wegen willen rijden nog steeds markeringsborden dienen te dragen. En dat geldt niet alleen voor de oudere voertuigen, maar ook voor alle nieuwe vrachtauto’s en aanhangwagens. Ook als deze nieuwe vrachtwagens zijn voorzien van contourmarkering, en dus geheel voldoen aan de huidig geldende EU-wetgeving. In bijna heel Europa hoeven dergelijke voertuigen geen markeringsborden te hebben, maar in België wel.

Flinke boetes

Er is dus sprake van een vreemde situatie die niet strookt met EU-wetgeving. Desalniettemin lopen vrachtauto’s en aanhangers zonder markeringsborden in België een kans op een flinke boete die kan variëren tussen € 350 en € 1000 per voertuig. Vreemd genoeg lijkt België nog niet van plan om de eigen voertuigenwetgeving aan te passen op dit punt. Integendeel, het lijkt alsof de handhaving juist is aangescherpt. U bent gewaarschuwd.

Share This Post