De grootste vrachtwagenfabrikant ter wereld, Daimler Trucks, heeft gezegd dat Silicon Valley de verwachtingen van zelfrijdende vrachtwagens moet vertragen en afremmen.
Volgens Martin Daum, algemeen directeur van Daimler Trucks, zal het nog minimaal vijf jaar duren voordat technologie zonder bestuurder commercieel verkrijgbaar is.
En wanneer Daum spreekt over technologie zonder bestuurder in vrachtwagens, dan doelt hij op peleton vrachtwagens (vrachtwagens die in konvooi worden aangedreven en draadloos worden verbonden om het remmen te synchroniseren, met een mens achter het stuur in het leidende voertuig).
Volgens Daum moeten we veel langer wachten op een vrachtwagen die volledig zonder bestuurder rijdt.
Vergeleken met de voorspellingen van Elon Musk voor de Tesla Semi-truck, zijn deze tijdschema’s tamelijk conservatief. Musk heeft gezegd dat “volledig geoptimaliseerd zelfrijdend” voor personenauto’s binnen een paar maanden beschikbaar zou zijn. Echter, na het overlijden van een Tesla-bestuurder terwijl de auto op de automatische piloot stond, zal deze tijdsplanning vrijwel zeker worden uitgesteld.
De boodschap van Daimler komt op hetzelfde moment als een rapport van Thatcham Research en de Association of British Insurers waarin wordt gewaarschuwd dat een term als ‘autonoom’ onrealistische verwachtingen afgeeft en bestuurders een verkeerd beeld geven van een nog niet beschikbaar niveau van autonomie.
Daum wijst erop dat er een grote kloof bestaat tussen test-technologie en het verkrijgen van een norm die vereist is voor commercieel gebruik. Bedrijven moeten realistischer zijn over wat er kan worden bereikt.
Daimler zegt dat het niet wil concurreren met zijn klanten en richt daarom zijn inspanningen op geautomatiseerde technologie om menselijke vrachtwagenchauffeurs te helpen.
Zoals Peter Vaughan Schmidt, Daimler Trucks ‘ Hoofd Strategie heeft verklaard: “Chauffeurs zullen altijd deel uitmaken van de vergelijking.”
Daimler heeft onlangs twee nieuwe volledig elektrische, semi-trucks gelanceerd, die tot 370 en 400 kilometer op één acculading kunnen rijden. Er wordt opgemerkt dat deze reeksen aanzienlijk minder zijn dan die van de veel gehypte Tesla-semi-truck, die een bereik van 804 kilometer heeft.
Wat de toekomst betreft, geeft Daimler de voorkeur aan technologieën van de volgende generatie semi-trucks, maar het is nog niet duidelijk of deze strategie vruchten af zal werpen.
PwC schat dat terwijl legacy bedrijven zoals Daimler in 2015 ongeveer 70% van de winst van de auto-industrie voor hun rekening namen, dat aandeel tegen 2030 tot minder dan 50% zou kunnen dalen. Nieuwkomers op de markt, zoals Tesla, Uber en Waymo, zouden met hun autonome technologie een steeds groter deel van de omzet van de sector kunnen veroveren.
Daimlers beslissing om zich toe te leggen op semi-truck technologieën is duidelijk de enige manier om gelijke tred te houden met de steeds veranderende markt. Maar wat denk jij? Moeten vrachtwagenfabrikanten zelfs overwegen chauffeurs uit vrachtwagens te verwijderen?