Share This Post

Uitgelicht

Arctische vrachtwagen?

Arctische vrachtwagen?

We hebben gezien dat de term “arctische vrachtwagen” behoorlijk veel op het internet werd gebruikt, dus we dachten dat we onze belerende hoed maar even op zouden doen en een kort artikel maken over waar dit woord vandaan komt en de verwarring met een zeer koude regio op onze planeet.

Het originele volledige woord voor het type vrachtwagen dat mensen beschrijven is “gearticuleerde vrachtwagen” en verwijst naar een vrachtwagen met zowel een trekker als een aanhangwagen met een permanente of ten minste semi-permanente draaibare verbinding. Hierdoor kan de vrachtwagen vrij scherpe bochten maken voor een voertuig van dat formaat. Voor onze Amerikaanse vrienden is een gearticuleerde vrachtwagen wat je een semi zou noemen. 

Het woord “gearticuleerd” heeft niets te maken met het feit dat het goed wordt uitgesproken. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord “articulus” wat “een klein gewricht” betekent. Het woord is dus rechtstreeks gerelateerd aan dat scharnierende gewricht.

Veel Britten verkorten het woord tot “artic vrachtwagen” of gewoon “een artic”. Hier komt de verwarring in het schrijven vandaan. Omdat het een afkorting is van het woord “gearticuleerd”, heeft het woord “artic” geen “c” erin.

Als je in plaats daarvan over een “arctische vrachtwagen” schrijft, dan verwijs je eigenlijk naar de regio’s rond de Noordpool. Je bent misschien fan van het tv-programma Ice Road Truckers, maar dat is een heel ander soort vrachtwagen!

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>