Share This Post

Hoofdartikels

Appen achter het stuur: levensgevaarlijk

Appen achter het stuur: levensgevaarlijk

Een 23-jarige vrachtwagenchauffeur uit Bolsward reed op de Afsluitdijk. Bij Breezanddijk reed hij op een langzaam rijdende file af. Helaas zag hij dat niet, want hij was druk bezig met het appen van een foto naar een collega. De vrachtwagen botste in volle vaart achterop een Alfa Romeo met twee inzittenden die achterin de file stond. De inzittenden van deze personenauto raakten zwaar gewond.

​Tachograaf

Kort voordat de vrachtwagen op de personenauto was ingereden, had de onoplettende chauffeur een foto genomen en verstuurd. Dit was bij het uitlezen van de tachograaf duidelijk geworden. De politie zag aan de opgeslagen gegevens dat de chauffeur pas remde op het moment dat zijn vrachtwagen de auto raakte. Op zo’n 300 meter voor de file had de chauffeur zijn foto gemaakt. Daarna appte hij die naar een collega. Vervolgens knalde hij op de personenauto.

​Gebroken wervels

De vrachtwagen van de appende chauffeur was met een snelheid van ongeveer 85 kilometer per uur op de auto voor hem ingereden. De inzittenden van de auto zaten allebei voorin de auto. Dat was een geluk bij een ongeluk. Als er iemand achterin de auto gezeten had, was dat waarschijnlijk niet goed afgelopen. De bestuurder en de passagier raakten allebei zwaargewond en moesten nog lange tijd na het ongeluk revalideren. De verwondingen liepen uiteen van gebroken nekwervels, een gebroken elleboog, gebroken ribben, een neusfractuur, een klaplong en een gebroken arm.

​Onvoorzichtig, onoplettend en onprofessioneel

Op de foto die de vrachtwagenchauffeur maakte, was de file met de auto waar hij later tegenop zou botsen goed te zien. De chauffeur had dit echter niet opgemerkt. Hij was veel te druk geweest met het doorsturen van de foto. De chauffeur beweerde zelfs dat de personenauto ineens vlak voor hem was ingevoegd. Daarom had hij een noodstop moest maken. Getuigen van het ongeluk hadden echter een geheel andere kijk op deze situatie. Daarnaast bleek na onderzoek van zijn telefoon dat de chauffeur wel vaker tijdens het rijden foto’s maakte en verstuurde.

​Eis: 3 maanden cel

De vrachtwagenchauffeur had al voor het ongeluk op de Afsluitdijk problemen met de politie gehad, onder andere vanwege te snel rijden en agressief rijgedrag. Het OM rekende het ongeluk de vrachtwagenchauffeur extra zwaar aan omdat hij als beroepschauffeur beter had moeten weten. Daarom vond de officier van justitie een taakstraf niet passend. Hij eiste drie maanden cel, een rijontzegging van een half jaar plus een half jaar voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar.

De vrachtwagenchauffeur raakte na het ongeval zijn baan kwijt, maar vond toch elders weer werk als chauffeur. De rechter oordeelde redelijk mild over hem. De chauffeur werd recent veroordeeld tot een rijontzegging van een jaar en een werkstraf van 160 uur.

Share This Post