Share This Post

Nieuws

APK’s voor vrachtwagens starten in juli

APK’s voor vrachtwagens starten in juli

De APK-tests voor vrachtwagens starten vanaf 4 juli, zo heeft de Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA) aangekondigd. Maar moet je die van jou al boeken?

Tests werden aan het begin van de Covid-19-pandemie opgeschort en verlengingen werden aan vrachtwagens, bussen en aanhangwagens verleend waarvan de APK’s af zouden lopen.

Nu heeft de DVSA gezegd dat als je APK in maart of april 2020 geweest zou zijn, je twee verlengingen van drie maanden krijgt, terwijl als deze in mei, juni, juli of augustus zou zijn, je slechts één verlenging van drie maanden kan krijgen.

Het is nog steeds jouw wettelijke verplichting om ervoor te zorgen dat je voertuig geschikt is om mee te rijden. 

‘Last-minute aankondiging’

De aankondiging dat de tests opnieuw werden gestart, kwam een paar dagen nadat de Freight Transport Association (FTA) de regering had bekritiseerd, omdat ze bestuurders en wagenparkbeheerders in het duister had gelaten over de APK’s.

James Firth, het hoofd van de vrachtvervoer wetgeving, zei: “Bedrijven moeten testen voor hun voertuig kunnen plannen en geautoriseerde testfaciliteiten (faciliteiten in de particuliere sector die door DVSA worden gebruikt) moeten boekingen aannemen.  

“Voor voertuigen die in juni hun test moesten ondergaan, werd op 28 mei bekendgemaakt dat ze een vrijstellingscertificaat zouden krijgen. De onzekerheid die iedere maand door deze last minute aankondigingen wordt veroorzaakt, is een druk waar vrachtbedrijven zonder kunnen, terwijl ze erop gericht zijn om de economie tijdens de coronaviruscrisis draaiende te houden.”

Controleer je vrijstelling

Vrijstellingen worden automatisch aan het begin van de maand toegepast wanneer je APK gedaan moet worden, maar de DVSA geeft geen papieren certificaten uit. Je moet je motorrijtuigenbelasting nog wel op tijd betalen.

Vanaf 4 juli worden ook de inspecties van vrachtwagens voor vervoer van gevaarlijke goederen (ADR) hervat. Als je een APK-verlenging hebt, dan kun je een ontheffing aanvragen.

Er zijn verschillende APK-regels voor auto’s en lichte voertuigen, dus bekijk ze en zorg ervoor dat je aan de goede kant van de wet blijft!

Heeft de uitstel van APK’s jouw bedrijf beïnvloed? Laat het ons in de reacties hieronder weten. 

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>