Share This Post

Rijden & Logistiek

Albert Heijn gaat emissievrij bezorgen

Albert Heijn gaat emissievrij bezorgen

Albert Heijn is van plan om vanaf 2025 alleen nog maar emissievrij boodschappen te bezorgen in de binnensteden. Om dit doel te bereiken gaat het bedrijf bezorgen in de steden met elektrische mini-busjes en naar alle waarschijnlijkheid ook met een nieuw type bezorgfiets. Het plan is dat de mini-busjes binnen twee jaar in alle Nederlandse binnensteden zullen rijden. Behalve het voordeel van emissievrij rijden, kunnen deze kleine elektrische busjes ook een stuk beter manoeuvreren in de binnenstad dan de huidige grote bestelbussen van Albert Heijn die hier soms wat meer moeite mee hebben.

Buiten de steden

Onlinesupermarkt Picnic brengt nu al de boodschappen met elektrische mini-busjes naar de klanten toe. Dus zo nieuw is het idee van Albert Heijn niet. Het rijden met deze Light Electronic Vehicles (LEV) van Albert Heijn is al gestart in Amersfoort. Buiten de steden blijft het vervoer van de boodschappen voorlopig nog gewoon gebeuren met grote bestelbussen. De meeste van deze bestelbussen rijden nu nog op diesel, maar vanaf 2025 wil Albert Heijn dat ook deze bussen elektrisch aangedreven worden.

​LEV

De elektrische mini-bus of LEV is slechts 1,40 meter breed en kan daardoor gemakkelijk manoeuvreren in de drukke binnenstad. Verder heeft de LEV een actieradius tot 130 kilometer en haalt hij een maximale snelheid van 65 km/uur. De minibusjes zijn groot genoeg om 36 kratten of koelboxen te vervoeren. Albert Heijn start in Amersfoort een test met twee van deze LEV’s. Het is de bedoeling dat dit de komende periode zal worden uitgebreid tot veertien LEV’s in Amersfoort. Daarna worden de elektrische mini-busje in heel Nederland ingezet.

​Bezorgfiets

Naast de elektrische mini-busjes gaat Albert Heijn ook boodschappen bezorgen met een nieuw type bezorgfiets waar wel twintig boodschappenkratten of koelboxen op kunnen. De oude bezorgfietsen van Albert Heijn hadden als nadeel dat de lading voorop de fiets zat. Hierdoor waren deze fietsen moeilijk bestuurbaar. Dit probleem is bij de nieuwe elektrische cargobikes verholpen. In Breda zullen de nieuwe cargobikes als eerste gaan rijden. Als de proef in Breda succesvol verloopt, zullen de nieuwe bezorgfietsen ook in andere steden ingezet gaan worden.

​Coronacrisis

Vanwege de coronacrisis is het aantal onlinebestellingen van boodschappen bij Albert Heijn spectaculair gestegen. Om aan de grote vraag te voldoen heeft het bedrijf in Bleiswijk een groot nieuw distributiecentrum laten bouwen. Dat is inmiddels al het zevende grote distributiecentrum van Albert Heijn. Nummer acht zal binnenkort in Roosendaal geopend worden. Behalve deze grote distributiecentra heeft het bedrijf beschikking over 23 kleinere distributiecentra (HUB) aan de rand van verschillende grote steden. Via deze HUB’s zullen met name de nieuwe elektrische mini-busjes ingezet worden om de boodschappen efficiënt en emissievrij te bezorgen in de stad.

 

Share This Post