Share This Post

Hoofdartikels

Advies voor vrouwen die een vrachtwagen willen besturen om geld te verdienen

Advies voor vrouwen die een vrachtwagen willen besturen om geld te verdienen

Het heeft geen zin om het mooier te maken dan het is: vrachtvervoer was vroeger voor mannen. Maar gelukkig beginnen de dingen te veranderen.

Het is zeker niet te vroeg. Volgens de Freight Transport Association is er een tekort van 60.000 vrachtwagenchauffeurs. Het is in heel Europa een vergelijkbaar verhaal.

De transportsector heeft er dus alle belang bij om vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs aan te trekken en op te leiden. Maar dat wil niet zeggen dat het voor vrouwen gemakkelijk is gemaakt om een carrière als vrachtwagenchauffeur op te bouwen.

Als je hebt besloten dat het besturen van een vrachtwagen de carrière voor jou is, dan hebben we enkele tips om je toegang tot de branche te vergemakkelijken. Lees verder…

  1. Zorg voor zelfvertrouwen

Studies hebben aangetoond dat er een vertrouwenskloof tussen mannen en vrouwen bestaat. Waar vrouwen hun vermogen om een taak of hun werk uit te voeren in twijfel kunnen trekken – zelfs als ze daartoe gekwalificeerd zijn – gaan mannen over het algemeen met een gevoel van (soms ongekwalificeerd) zelfvertrouwen door het leven.

Of je die theorie nu gelooft of niet, het kan voor iedereen moeilijk zijn om zijn stempel te drukken in een branche die traditioneel niet bijzonder meegaand was. Als beginnende vrouwelijke trucker moet je je zelfvertrouwen opbouwen, zodat je eventuele uitdagingen die je te wachten staat, kunt overwinnen.  

  1. Zoek pioniers

Je kunt tijdens je cursus tot vrachtwagenchauffeur om je heen kijken en ontdekken dat je de enige aanwezige vrouw bent. Maar wees gerust, je zult niet de enige vrouw in de vrachtwagenindustrie zijn. In feite zul je een van de vele zijn, en als je denkt dat het nuttig zou zijn, zou je een paar van die andere vrouwen op kunnen zoeken, die in staat zullen zijn om vanuit hun unieke vrouwelijke perspectief al je vragen te beantwoorden.

Hoewel het op de VS is gericht, is de website Women in Trucking ook de moeite van het bekijken waard. Met als primair doel het stimuleren van de werkgelegenheid van vrouwen in de vrachtwagenindustrie, heeft het ook veel geweldige middelen om je in de goede richting te wijzen.

  1. Zoek een werkgever die je respecteert

Nadat je je chauffeursopleiding voor vrachtwagens hebt afgerond, gaat het erom om een werkgever te vinden die je respecteert. Niet alleen jij specifiek, maar vrouwen in het algemeen. Helaas is het onvermijdelijk dat je af en toe bepaalde mensen tegenkomt die nog steeds ouderwets zijn over de vraag of vrouwen vrachtwagenchauffeurs moeten zijn.  Geef ze geen aandacht.

Het kan moeilijk zijn om een baan af te wijzen als je een beginnende vrouwelijke vrachtwagenchauffeur bent, maar als je slechte gevoelens van iemand krijgt, dan is dat het beste. Wacht op een werkgever die al vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs in dienst heeft – misschien is het handig om eerst met hen te praten voordat je de baan accepteert.

Als je ergens gaat werken om van te leven, dan moet het op jouw voorwaarden zijn!

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>