Tussen 2004 en 2013 is het vrachtvervoer in de EU met ongeveer 60% toegenomen. 11% van de voertuigen in Europa zijn zware vrachtwagens en ze zijn verantwoordelijk voor 15% van alle verkeersdoden.
Er is al veel speculatie geweest waarom dit het geval is. Ik kan me voorstellen dat de grootte zeker een rol speelt, maar daarnaast speelt ook de complexe coëxistentie tussen vrachtwagens en auto’s op onze wegen een rol. Wat de reden ook moge zijn, ik weet dat ik niet de enige ben wanneer ik zeg dat er iets moet veranderen.
Vrachtvervoer is de ruggengraat van de goederenlogistiek en de hoeveelheid vrachtwagens zal alleen maar toenemen. De vraag is dus hoe we de hoeveelheid vermijdbare botsingen kunnen reduceren?
Geavanceerde bestuurdersassistentiesystemen (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS) bevatten detectie-technologieën waar potentiële ongelukken mee waargenomen en voorkomen kunnen worden. Omdat ze in populariteit aan het toenemen zijn, worden ze steeds vaker als een standaard in nieuwe vrachtwagens geplaatst en ze kunnen daarnaast ook op een aangepaste wijze in oudere vrachtwagens geplaatst worden.
Vandaag de dag heeft het geavanceerde bestuurdersassistentiesysteem de volgende eigenschappen: Forward Collision Warning, Lane Departure Warning, Blind Spot Monitoring, signalering van voetgangers en fietsers en snelheidslimietherkenning. Het kan daarnaast ook toezicht houden op datgene wat zich rondom de vrachtwagen afspeelt en het kan chauffeurs een notificatie geven wanneer ze zich in de nabijheid van ‘probleemzones’ bevinden.
Ik zal het eerlijk toegeven, ik vind het moeilijk om hulp te aanvaarden, maar als ik hierdoor een betere chauffeur kan worden, dan aanvaard ik het graag.
Wat denkt u? Hebben de techbedrijven gelijk en zorgen de geavanceerde bestuurdersassistentiesystemen ervoor dat de wegen veiliger worden?