Share This Post

Hoofdartikels

Aangifte ladingdiefstallen per 1 juni alleen digitaal

Aangifte ladingdiefstallen per 1 juni alleen digitaal

Jaarlijks gebeuren er in Nederland zo’n 400- 500 ladingdiefstallen uit vrachtwagens. Per 1 juni 2021 is het echter niet meer mogelijk om telefonisch bij de politie aangifte te doen van een ladingdiefstal. In plaats daarvan kunnen bedrijven nog wel digitaal aangifte doen. Op het politiebureau kan je ook terecht om aangifte te doen, maar dat kan alleen op afspraak.

Telefonisch aangifteloket is gesloten

In 2017 heeft de politie, mede op verzoek van de sector, één centraal telefonisch aangifteloket opgezet voor ladingdiefstal. Het idee was dat dit loket het aangifte doen zou vergemakkelijken. Ondernemers zouden, omdat het makkelijker was geworden, ook sneller bereid zijn om daadwerkelijk aangifte te doen van ladingdiefstal. Dit bleek echter in de praktijk niet het geval te zijn.

Te weinig animo

Sinds het instellen van het loket is jaarlijks slechts tussen de 10 en 15 procent van de circa 400-500 ladingdiefstallen via het telefonische aangifteloket doorgegeven. De politie vindt dit te weinig om het aangifteloket in de lucht te houden. Er is wel geprobeerd om het aantal aangiften via het telefonische loket omhoog te krijgen. Dit heeft echter volgens de politie niet geholpen. Ondanks het feit dat het telefonische loket voor aangifte nu dus gesloten is, blijft het dringende advies van de politie om in geval van een ladingdiefstal altijd aangifte te doen.

​Wat te doen bij ladingdiefstal?

Vanaf 1 juni 2021 zijn er nog steeds meerdere mogelijkheden om aangifte te doen van ladingdiefstal. Ook kun je aangifte doen als er alleen geprobeerd is om de lading te stelen.

Bij een heterdaad situatie kan het beste 112 gebeld worden. Als de ladingdiefstal op een later moment ontdekt wordt, zijn twee mogelijkheden om aangifte te doen. Maak telefonisch een afspraak via 0900-8844 om op een politiebureau aangifte te komen doen. Of doe online aangifte via https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen. Klik op het onderdeel Bedrijven en organisaties. Klik vervolgens op ‘Er is lading gestolen uit mijn vrachtwagen of dat is geprobeerd’. Wie online aangifte doet, dient wel eenmalig een account aan te maken.

Share This Post