Share This Post

Nieuws

A4 dicht door ongeval met vrachtwagen met gevaarlijke stoffen

A4 dicht door ongeval met vrachtwagen met gevaarlijke stoffen

De snelweg A4 is recent in beide richtingen afgesloten geweest. Er was sprake van een ongeval tussen knooppunt Markiezaat in Woensdrecht en de Belgische grens. Het was een ongeval met twee vrachtwagens. Een van deze vrachtwagens vervoerde een gevaarlijke stof. Door het ongeval ontstond er gelukkig geen gevaar voor de omgeving volgens de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Desondanks werd de snelweg wel enige tijd deels afgesloten. Rijkswaterstaat was enkele uren bezig met het grondig schoonmaken van de weg.

​Ongeval A4

Het ongeval was een simpele aanrijding, waarbij de ene vrachtwagen tegen de andere vrachtwagen aanreed. De aangereden vrachtwagen stond op dat moment stil. Waarom de eerste vrachtwagen tegen de stilstaande vrachtwagen aanreed, is onbekend. Door het ongeval klapte de laadruimte van de stilstaande wagen open. Daarmee ontstond er een gevaarlijke situatie. De stilstaande vrachtwagen vervoerde namelijk vijftien grote zakken met het giftige poeder titaniumdioxide. Vijf van die vijftien zakken scheurden open door de klap van het ongeval. Hierdoor kwam de giftige stof los in de vrachtwagen terecht.

​Titaniumdioxide

Titaniumdioxide is een stof die in lage concentraties in bijvoorbeeld zonnebrandcrème zit. Bij direct contact met het poeder titaniumdioxide kunnen verschijnselen zoals prikkende ogen en huidirritatie ontstaan. Door het ongeval op de A4 zijn er vier mensen met de stof in aanraking gekomen. Deze vier mensen zijn ter plekke door ambulancepersoneel behandeld. Naar verluidt maken zij het goed. De brandweer heeft voorkomen dat het giftige poeder zou wegwaaien en zich zou verspreiden in de omgeving.

​VLG

Er gaat helaas regelmatig iets fout met het vervoer van giftige stoffen. Niet altijd loopt dit zo goed af als bij het ongeval op de A4. Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen zijn speciale voorschriften en regels. De Nederlandse Voorschriften van de Regeling vervoer over land van gevaarlijke stoffen, de VLG, zijn dit jaar twee maal gewijzigd. Deze wijzigingen zijn gepubliceerd in de Staatscourant en te vinden op de website van de overheid.

Share This Post