Share This Post

Rijden & Logistiek

A12 richting Den Haag weer open

A12 richting Den Haag weer open

De A12 richting Den Haag was van 27 september tot 7 oktober 2021 gesloten vanwege een grondige onderhoudsbeurt. Nadat er 24 uur per dag hard is gewerkt, is de weg op 7 oktober in de morgen weer voor het verkeer geopend, geheel volgens de planning. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Dankzij de afsluiting van de A12 was het tijdelijk ook erg druk op de de omleidingsroute via de A15. Gelukkig zijn de werkzaamheden op de A12 voorlopig beëindigd.

ZOAB

In 9 dagen tijd is de A12 richting Den Haag flink opgeknapt. Tussen Woerden en Nieuwerbrug is het asfalt over 4,5 km over de volledige breedte vervangen door ZOAB. ZOAB is de afkorting van Zeer Open Asfalt Beton. Dit is zeer stil asfalt dat ongeveer 2 cm hoger is dan normaal asfalt. Omdat het hoger is, moesten ook de bermen en de vangrails van de A12 op de juiste hoogte worden gebracht.

Onderhoudswerkzaamheden

Naast het aanleggen van ZOAB was de A12 ook toe aan reguliere onderhoudswerkzaamheden. Er is onder meer 23 km aan nieuwe belijning aangebracht, er zijn 38 detectielussen en 8 voegovergangen vervangen. Daarnaast is er kapotte verlichting vervangen, de bermen zijn gemaaid en er zijn diverse betonreparaties aan viaducten uitgevoerd. Al met al was dit een zeer grote klus die in zeer korte tijd geklaard is. De A12 in de richting Den Haag is nu weer helemaal klaar voor de toekomst. De A12 richting Utrecht verkeert nog in goede conditie. Dit deel van de snelweg zal waarschijnlijk pas later worden aangepakt.

555 km file

Door een combinatie van regen, ongelukken en het feit dat de A12 afgesloten was, was er in die 9 dagen dagen wel sprake van de drukste ochtendspits tot nu toe dit jaar. Op het hoogtepunt stond er 555 kilometer file. Niet alleen was de A12 dicht, maar ook de A6 en de A4 zijn afgesloten geweest door ongelukken. De weggebruikers werden via de vluchtstrook langs de ongelukken geleid. Hopelijk is dit de komende tijd niet meer aan de orde.

Share This Post