Share This Post

Hoofdartikels

7 veiligheidstips voor vrachtwagenvervoer in de winter

7 veiligheidstips voor vrachtwagenvervoer in de winter

Het besturen van een vrachtwagen in de winter vereist specifieke vaardigheden – en hoe groter de vrachtwagen, hoe groter de vaardigheid die nodig is om ermee te rijden. 

Het is van vitaal belang dat vrachtwagenchauffeurs tijdens de wintermaanden en het rijden in slechte weersomstandigheden hun rijgedrag veranderen.

Slecht weer kan gladde wegen, verminderd zicht, slechte tractie en verhoogde onvoorspelbaarheid van andere weggebruikers met zich meebrengen. Het komt allemaal neer op het nemen van goede beslissingen en weten wanneer de omstandigheden onveilig zijn.

Hier zijn zeven tips om vrachtwagenchauffeurs te helpen om veilig te blijven wanneer de omstandigheden niet geweldig zijn.

  1. Let op je snelheid: bijna elk ongeval is te wijten aan het feit dat de bestuurder te snel heeft gereden. Rijden met de maximumsnelheid is misschien legaal, maar het is een heel slecht idee als de wegcondities nat of glad zijn. Neem de tijd, haast je niet en onthoud dat snelheid dodelijk kan zijn.
  2. Creëer een veilige bufferzone: houd altijd een veilige afstand van je voorligger en dit geldt met name bij slecht weer. Als het zicht laag is en je kunt de achterlichten van het voertuig voor je zien, dan ben je waarschijnlijk te dichtbij. Probeer waar mogelijk een bufferzone om je vrachtwagen te maken zodat je alleen rijd en niet in een groep.
  3. Gebruik een goed, solide oordeel: als je het gevoel hebt dat de rijomstandigheden verslechteren terwijl je achter het stuur zit, dan moet je beslissen op welk moment je van de weg af moet gaan. Zoek een veilige plek om te stoppen en wacht tot de omstandigheden zijn verbeterd.
  4. Stop niet op de vluchtstrook: wanneer het zicht slecht is, kunnen andere bestuurders je positie op de vluchtstrook verwarren als zijnde dat het de weg is. Als dat zo is, dan is er een risico dat ze tegen je aan kunnen rijden.
  5. Wees slim met remmen: wanneer de wegen glad zijn, dan is het het beste om je voetrem niet te veel te gebruiken, tenzij je vrachtwagen recht op de weg staat. Als de vrachtwagen niet recht staat en je op de rem trapt, dan bestaat het risico dat de trailer kan gaan glijden en je uit positie kan draaien. In wezen vertraagt de vrachtwagen, maar de trailer niet. Dit geldt vooral als de trailer leeg is.
  6. Controleer je vrachtwagen grondig: zorg ervoor dat alle systemen goed zijn voordat je vertrekt. Voer alle gebruikelijke controles uit – ruitenwissers, lichten, ruitensproeivloeistof, luchttanks, remmen, bandenspanning, ruiten, spiegels enz. – maar zorg ervoor dat je ook ontdooier en verwarming aan de controlelijst toevoegt.
  7. Wees voorbereid: een slimme vrachtwagenchauffeur is altijd voorbereid op alles wat het weer hem of haar kan bezorgen. Zorg er naast het verplichte noodpakket voor de weg voor dat je vrachtwagen is uitgerust met essentiële uitrusting voor het rijden in de winter (dekens, warme kleding, water, een kleine schep en laarzen met een goede grip).

De winter komt eraan, dus blijf veilig daarbuiten…

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>