Share This Post

Rijden & Logistiek

7 tips om in de winter te rijden

7 tips om in de winter te rijden

Er is een bepaald aantal vaardigheden om met goed weer een vrachtwagen te besturen. Voeg sneeuw, ijs of andere winterse omstandigheden toe en die vaardigheden gaan naar een heel nieuw niveau.

Er zijn zoveel chauffeurs die hun rijvaardigheid niet aanpassen aan het weer. Met als resultaat, dat de rest van ons niet alleen voorbereid moet zijn voor gevaarlijke omstandigheden, maar we moeten ook voorbereid zijn op de onvoorspelbaarheid van andere bestuurders.

Hier zijn zeven tips om je te helpen veilig op de weg te blijven wanneer het weer slechter wordt.

1. Wees voorbereid
We weten allemaal wanneer de winter onderweg is, maar soms kan een koufront ons toch verrassen. Zorg ervoor dat je alle benodigde apparatuur in je cabine hebt voordat het weer verandert. Het klinkt vanzelfsprekend om een ijskrabber, startkabels, fakkel, deken en kettingen bij je te hebben, maar het zou je verbazen hoeveel bestuurders dat niet hebben.

2. Voer een volledige inspectie uit
Nogmaals, waarschijnlijk iets dat de meeste vrachtwagenchauffeurs niet zullen vergeten; het uitvoeren van een uitgebreide, handmatige inspectie van je voertuig is van vitaal belang – ongeacht het weer. Als de winter eraan komt dan staan banden, batterijvoeding, verlichting, uitlaat en ontdooiers allemaal op de lijst – voorkomen is beter dan genezen.

3. Rijd voorzichtig
Als het gaat om hoe je in winterse omstandigheden moet rijden, dan heb ik twee woorden voor je: rij langzamer! De meeste ongelukken gebeuren, omdat chauffeurs te hard rijden. Nationale snelheidslimieten zijn alleen relevant als de omstandigheden goed en droog zijn. Gun jezelf meer tijd en gemak en haal je voet van het gaspedaal om jezelf meer tijd te geven om te reageren als dat nodig is.

4. Sta extra ruimte toe
Creëer een veilige bufferzone rondom je vrachtwagen, zodat er voldoende ruimte tussen jou en de voertuigen voor en naast je overblijft. Door je remafstand tot minstens zes seconden achter je voorligger te vergroten, verminder je aanzienlijk het risico om betrokken te raken bij een ongeluk en om jou en je vrachtwagen buiten de gevarenzone te houden.

5. Rijd soepel
Elke plotselinge of scherpe beweging kan ervoor zorgen dat je de controle verliest, dus het is van vitaal belang dat je kalm blijft achter het stuur. Dit betekent zacht remmen, voorzichtig bochten nemen en zo soepel mogelijk accelereren.

6. Maak goed gebruik van je richtingaanwijzers
Omdat de toestand van de wegen tijdens de wintermaanden slechter wordt, is het belangrijk om je richtingaanwijzers goed te gebruiken. Dat betekent dat je richting aan moet geven voordat je begint te vertragen en ten minste vijf keer moet laten knipperen voordat je gaat manoeuvreren.

7. Pas op voor gevaren
Wat betreft de gevaren van de wegen in de winter heb ik nog twee andere woorden voor je: zwart ijs. Wanneer de temperatuur bijna nul wordt, dan is zwart ijs een echte zorg voor chauffeurs. Als richtlijn, als het wegdek er ‘nat’ uitziet, dan kan er zwart ijs op de weg liggen. Pas op!

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>