Share This Post

Voorzien zijn van

7 manieren om wakker te blijven achter het stuur

7 manieren om wakker te blijven achter het stuur

Het besturen van een vrachtwagen betekent vaak lange dagen en een onsamenhangend slaapritme. Het betekent ook dat je gedurende langere tijd wakker moet blijven- of, wat nog belangrijker is, alert moet blijven. Het is de enige manier om veilig op de weg te zijn.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om langer alert te blijven. Hier zijn er zeven om mee te beginnen…

Vermijd ’s nachts hoge contrastlichten

Hoe groter het contrast tussen licht en donker, des te vermoeider je ogen gaan voelen. Als de rest van je omgeving pikzwart is, dan kunnen een helder dashboard en koplampen je heel erg vermoeid maken. Om dit te voorkomen, zet je je dashboardverlichting omlaag, zodat ze net fel genoeg zijn om de meters te zien en gebruik in de cabine zachte verlichting. De andere (echt voor de hand liggende) tip is om niet direct in tegemoetkomende koplampen te kijken.

Blijf koel

Wanneer de temperatuur daalt, dan is het verleidelijk om de kachel omhoog te zetten. Terwijl een warme cabine gezellig aanvoelt, word je er ook slaperig van. Houd de temperatuur in de cabine liever lager dan hoger – koel is goed, maar een beetje koud is nog beter om wakker te blijven.

Houd je emoties onder controle

We hebben allemaal onze goede dagen en we hebben allemaal onze slechte dagen. Of je nu net een discussie hebt gehad of net bent afgesneden door een andere snelheidsduivel, het is gemakkelijk om te gaan zitten broeden. Het enige probleem is dat hoe langer je vasthoudt aan die emoties, hoe vermoeider je je zal voelen. Probeer je emoties (goed en slecht) in balans te houden.

Vermijd grote hoeveelheden koffie

We hebben allemaal een cafeïne-hit nodig. Voor de meesten van ons betekent dat elke dag een kop koffie. Geniet zeker van je dagelijkse dosis, maar pas op voor een overvloed aan cafeïne. Een grote koffie is prima – het is het perfecte recept. Een grote koffie gevolgd door een energiedrank is misschien niet zo’n goed idee.

Denk na over hoeveel je eet

Een volle buik zorgt ervoor dat iemand wil slapen, dus vermijd om in één keer te veel te eten. Kleinere, meer regelmatige maaltijden en snacks zijn de beste optie als je je energieniveaus wilt behouden en de inzinking na het schransen wilt voorkomen!

Zorg voor lichaamsbeweging…

Stap uit de cabine en maak een wandeling – al is het maar voor vijf minuten – het kan wonderen doen voor je energieniveau.

… Of doe een dutje

Soms voelt bewegen te veel als hard werken. In dat geval is het zeker tijd voor een dutje. Of het nu gaat om een powernap of een langer dutje, het zal een groot verschil maken.

Je weet zelf wat je grenzen achter het stuur zijn. Zorg dat je ze niet te ver naar achteren duwt.

 

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>