Share This Post

Lijstjes / Rijden & Logistiek / Uncategorised

6 tips voor nieuwe vrachtwagenchauffeurs

6 tips voor nieuwe vrachtwagenchauffeurs

Een nieuwe baan kan eng zijn. Je zet jezelf onder druk omdat je een goede indruk wilt achterlaten en je wilt productief zijn. Daarnaast wil je echt geen fouten maken wanneer je voor je werk ook nog eens achter het stuur van een vrachtwagen moet zitten.

Elk nieuw persoon in de vrachtvervoerindustrie, of een persoon die de training aan het afronden is, moet goed op de toekomst voorbereid zijn. Je eerste jaar als vrachtwagenchauffeur zal ook het zwaarste jaar zijn. Je moet immers nog aan het werk wennen, je moet je vrachtwagen leren kennen, je moet je rijvaardigheid toepassen en je moet je aanpassen aan de levensstijl.

Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen:

1 Krijg voldoende rijervaring
Je zult meer ontspannen zijn wanneer je meer rijervaring hebt. Wanneer je meer ontspannen bent, zul je ook een betere chauffeur zijn. En wanneer je een betere chauffeur bent, zul je ook meer geld gaan verdienen. Zo simpel is het.

2 Wees geduldig
De meeste beginnende chauffeurs brengen hun tijd met een rij-instructeur door. Die persoon kan een goede of een slechte trainer zijn en je weet van tevoren nooit of je goed met die persoon zult kunnen opschieten of niet. Op langeafstandsreizen zul je een slaapcabine met die persoon moeten delen. Wees er dus op voorbereid dat je op elkaars lip zult zitten. Het is voor jullie beiden belangrijk dat je geduldig en tolerant bent.

3 Houd in gedachten dat het salaris beter zal worden
Het loon van een aspirant-bestuurder is niet geweldig. Zelfs wanneer je alleen rijdt zullen de eerste jaren niet veel beter zijn. Omdat je in de tussentijd je vaardigheden verbetert, waardevolle ervaring opdoet en je zelfvertrouwen vergroot zal die tijd goed benut worden. Aan het begin zul je dus een financiële klap krijgen, maar je salaris zal beter worden wanneer je er tijd in stopt.

4 Doe je best om ongelukken te voorkomen
Nieuwe chauffeurs zijn jammer genoeg vaak bij ongelukken betrokken omdat ze nog steeds aan hun vrachtwagen moeten wennen. Een ongeluk kan je boetes of punten kosten en om die reden is het belangrijk dat je de kans op een ongeluk minimaliseert. Daarnaast wil je ook de verlegenheid en de kosten die met een ongeluk gepaard gaan voorkomen.

5 Raak aan de levensstijl gewend
Ik hoef je niet te vertellen dat je als vrachtwagenchauffeur lange periodes van huis weg bent. Zorg er daarom voor dat jij en je familie goed voorbereid zijn en dat jullie weten wat jullie te wachten staat. Ondanks het feit dat het soms emotioneel zwaar kan zijn, is het goed om in gedachten te houden dat het ook ongelofelijk belonend kan zijn.

6 Blijf gefocust
Verlies je doelen niet uit het oog gedurende het zware eerste jaar. Er zullen tijden zijn dat je je ontmoedigd of overweldigd voelt, maar dat hoort bij het leerproces. Je moet uren maken om een carrière als vrachtwagenchauffeur te kunnen hebben. Verbeter je cv door meer te oefenen en door ervaring op te doen. Houd je einddoel in zicht en verfijn je rijvaardigheid wanneer je maar kunt.

Vergis je niet, je eerste jaar zal zeker niet makkelijk zijn. Het zal een uitdaging zijn, maar wanneer je blijft volharden zal het makkelijker worden.

Waar wacht je nog op? Die vracht gaat zichzelf niet vervoeren.

Heb je nog maar net je entree gemaakt in de vrachtvervoer industrie? Neem dan contact met ons op! We horen graag je ervaringen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>