Share This Post

Lijstjes / Nieuws / Uncategorised / Vrachtwagens

5 vrachtwagenfilms waar we maar niet genoeg van kunnen krijgen

5 vrachtwagenfilms waar we maar niet genoeg van kunnen krijgen

Kun jij je de tijd van non-conformistische vrachtwagenchauffeurs nog herinneren? De moderne cowboys van onze wegen? Nee, ik ook niet. Dat is fictie, maar ik hou wel van het idee. Om die reden vind ik een goede vrachtwagenfilm altijd wel leuk. Zo’n film die z’n middelvinger opsteekt naar professionaliteit.

Zet de popcorn dus maar klaar, zak lekker onderuit en geniet van de show. Spoiler alert, er is een nieuw thema: wanneer vrachtwagenchauffeurs terugvechten.

Duel (1971)

Een waakzame vrachtwagenchauffeur gaat achter een zakenman aan die hem probeert in te halen op een leeg stuk snelweg. Je ziet de vrachtwagenchauffeur zelf nooit en dat maakt de film nog intenser. Dit is ook de eerste speelfilm die door Steven Spielberg werd geregisseerd.

White Line Fever (1975)

Een jonge man leent geld om een vrachtwagen te kopen, zodat hij weer aan het werk kan als vrachtwagenchauffeur. Wanneer hij erachter komt dat hij goederen moet smokkelen voor de mensen met wie hij zaken doet, vecht hij tegen corruptie zoals alleen een vrachtwagenchauffeur dat kan.

Convoy (1978)

Vrachtwagenchauffeurs verenigen zich via de CB-radio en vormen een lange konvooi omdat ze het zat zijn om steeds maar weer lastiggevallen te worden door een sheriff die corrupt is en die zijn macht misbruikt. Tegen de tijd dat de film uitkwam was de hype rondom de CB-radio al aan het vervagen, maar het is nog steeds een cultklassieker.

High Ballin’ (1978)

Twee vrachtwagenchauffeurs strijden met een groep misdadigers die hun bedrijf willen opdoeken. De film kreeg toentertijd een negatieve recensie van critici, maar het bevat een aantal gelikte vechtscenes. Het werd beschreven als ‘een moderne western, met vrachtwagens in plaats van paarden’. Wie houdt daar nou niet van?

Big Rig (2007)

Om deze documentaire te maken werden vrachtwagenchauffeurs benaderd voor interviews in truck stops. Als ze akkoord gingen reden de regisseur en de cameraman mee in de cabine van de vrachtwagen en de rest van het team volgde de vrachtwagen in een camper. Een fascinerende blik in de hedendaagse wereld van vrachtvervoer.

Welke andere films zou jij aan de lijst willen toevoegen?

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>