Share This Post

Hoofdartikels / Uncategorised

5 veiligheidstips voor vrachtwagenchauffeurs

5 veiligheidstips voor vrachtwagenchauffeurs

We willen je nooit vertellen hoe je de dingen moet doen. Maar af en toe hebben we allemaal een kleine herinnering nodig om prioriteit aan onze veiligheid te geven. We leven tenslotte allemaal een druk leven en soms als we ons haasten om van A naar B te komen kunnen gezondheid en veiligheid over het hoofd worden gezien.

Als vrachtwagenchauffeur moet je vaak ook nog naar C, D, E en F! Tijd is altijd van essentieel belang wanneer je de wegen doorkruist. Maar dat is geen excuus om op het gebied van veiligheid te bezuinigen.

Het aantal doden gerelateerd aan vrachtwagenchauffeurs is de laatste jaren gestegen, waarbij Unite, de grootste vakbond van Groot-Brittannië en Ierland, waarschuwt dat vrachtwagenchauffeurs “tot het punt van uitputting en verder worden gedwongen, als gevolg van een combinatie van lange uren en steeds veranderende ploegendiensten ”.

Hoewel het duidelijk is dat dit een sectorbreed probleem kan zijn, hebben alle vrachtwagenchauffeurs de persoonlijke verantwoordelijkheid om zichzelf – of andere weggebruikers – niet in gevaar te brengen.

Hier zijn enkele veiligheidstips voor vrachtwagens om je kansen op een ongeval achter het stuur te minimaliseren:

  1. Controleer je lading

Hoewel het misschien niet je taak is om je aanhanger in te laden, maar als de transportgoederen niet volledig zijn beveiligd en tijdens het transport van de achterkant van je voertuig bewegen of vallen, dan wordt je als bestuurder verantwoordelijk gehouden.

Besteed dus voordat je vertrekt 10 minuten om ervoor te zorgen dat alle items volledig veilig zijn. Als je bij een van de goederen enige bedenkingen hebt, meld dit dan aan het magazijnteam.

  1. Neem regelmatig een pauze

Laten we dit duidelijk maken: alle vrachtwagenchauffeurs willen de tijd in hun dag vinden om te pauzeren. Maar soms kan het onder druk zetten van het halen van deadlines en het op tijd afronden van het werk een pauze nemen moeilijk maken.

Het maximum aantal uren dat vrachtwagenchauffeurs op één dag mogen rijden is negen uur; je moet wettelijk na elke 4, 5 uur een pauze van 45 minuten nemen. Vergeet bij het schatten van aankomsttijden niet om rekening te houden met je wettelijk verplichte pauze.

  1. Houd je afstand

Nogmaals, dit komt neer op de druk om een lading op tijd af te zetten of om naar huis te gaan om je familie te zien, maar dat is geen excuus om een andere weggebruiker op zijn bumper te zitten.

Als je je in een vrachtwagen bevindt, dan kan bumperkleven bijzonder intimiderend zijn voor de bestuurder aan de ontvangende kant ervan. Het verhoogt ook het risico op een aanrijding.

De eenvoudigste manier om een veilige afstand te beoordelen, is door de regel van twee seconden te gebruiken .

  1. Houd afleiding tot een minimum beperkt

Bij het besturen van een vrachtwagen kan het soms aanvoelen alsof je aan het cruisen en rijden bent zonder echt na te denken, vooral als ervaren bestuurder. Maar je concentratie mag op geen enkel moment haperen.

Elimineer dus alles waardoor je achter het stuur kunt worden afgeleid: je mobiele telefoon, navigatiesysteem, papierwerk enz.

  1. Neem de verantwoording voor je vrachtwagen

Als je voor een transportbedrijf werkt, dan heb je er misschien de gewoonte van gemaakt om ze de verantwoordelijkheid voor voertuigcontroles te laten nemen. Maar zelfs als je het recht hebt om een dergelijke veronderstelling te maken, kun je een hoge boete krijgen als je door de politie wordt betrapt op het rijden in een voertuig die in een onveilige staat is.

Controleer dus minstens één keer per week dingen zoals bandenspanning, bandprofiel, motoroliepeil, remmen en verlichting.

Onthoud: altijd veiligheid voorop. 

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>