Share This Post

Hoofdartikels

5 tips om stress tijdens het rijden te verminderen

5 tips om stress tijdens het rijden te verminderen

Op vreemde tijden werken, in een oncomfortabele omgeving slapen, weken achter elkaar van huis zijn. Het besturen van een vrachtwagen kan stressvol zijn.

Voeg daar nog aan toe dat je in het verkeer vastzit, met andere onzorgvuldige weggebruikers om moet gaan, een slecht loon krijgt en regelmatig genegeerd of uitgescholden wordt – het is niet moeilijk om te begrijpen waarom stress en depressie een groot probleem bij vrachtwagenchauffeurs is.

Er zijn echter een aantal dingen die vrachtwagenchauffeurs kunnen doen om onrust tijdens het rijden uit te bannen. 

Hier zijn vijf manieren om de stress van vrachtwagenchauffeurs te verminderen en je op weg te helpen naar stressvrij leven (en rijden)…

  1. Bepaal waar je op reageert

De eerste stap in het omgaan met stress is een groter zelfbewustzijn van wat deze gevoelens van onrust en stress in de eerste plaats veroorzaakt. Het identificeren van de triggers en vervolgens te weten welke stappen moeten worden ondernomen om deze emoties te beheren kost tijd, maar kan op de lange termijn van onschatbare waarde zijn. Als je de stresssymptomen in de gaten hebt voordat ze uit de hand lopen, dan ben je het altijd een stap voor.

  1. Leer om een betere communicator te zijn

Effectieve communicatie is in de transportsector cruciaal, maar soms kunnen dialogen tussen chauffeurs en verladers en coördinators de stress vergroten. Chauffeurs moeten erop kunnen vertrouwen dat een coördinator er alles aan doet om ze zo snel, efficiënt en veilig mogelijk van A naar B te krijgen.

  1. Denk gezond

Dieet kan een grote impact op stressniveaus hebben – hoe gezonder je eet, hoe minder stress je zult voelen. Beweging is ook belangrijk om al die uren achter het stuur te compenseren. Het hoeft niet veel te zijn – een beetje rekken en een wandeling van vijf minuten kan je hoofd helpen legen.

  1. Draai het omhoog!

Naar muziek, een audioboek of podcast luisteren is een geweldige manier om je geest van de stress van het werk af te houden. Je favoriete nummers, een interessant verhaal of een tot nadenken stemmende podcast helpen je door stressvolle situaties te komen (en je kunt onderweg zelfs een paar dingen leren).

  1. Plan je route

Plan van te voren met de coördinator je route van transport en pauzes, zodat je weet waar je op welke tijden zal zijn. Vlootbeheer kan je helpen om files voor te zijn en rijgedrag aan te passen wanneer dat nodig is (bijv. wanneer het weer op een reis van invloed is). Een goede GPS of smartphone zijn ook handige planningshulpmiddelen.

Als het gaat om het besturen van een vrachtwagen, dan hoeft stress niet een onvermijdelijk deel van het werk te zijn. Pak onrust klachten aan voordat ze overweldigend worden en vind de beste manieren om stress te overwinnen. 

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>