Share This Post

Gezondheid / Hoofdartikels / Lijstjes / Uncategorised

5 tips om onderweg gezond te kunnen eten

5 tips om onderweg gezond te kunnen eten

Wanneer je lange afstanden aflegt, kun je gemakkelijk bij een truckstop iets te eten halen. Ondanks het feit dat dit misschien handig is, is het voedsel vaak duur en ongezond.

Het is voor vrachtwagenchauffeurs niet altijd gemakkelijk om gezonde voeding binnen te krijgen. Voor velen is een dieet van junkfood en cafeïne de norm geworden. Maar zo hoeft het niet te zijn. We hebben een aantal tips voor je verzameld waarmee je gezonde eetgewoonten kunt creëren die je in je levensstijl kunt incorporeren.

1 Eet minder en vaker

Eet in plaats van drie maaltijden per dag vijf kleinere maaltijden op de dagen dat je achter het stuur zit. Oké, dit past dus niet bij het idee dat je je rijtijd optimaal moet benutten, maar voor je energieniveau is het een logische stap. Je lichaam kan het voedsel op deze wijze beter afbreken en daardoor blijf je langer alert wanneer je aan het rijden bent.  

2 Denk aan je bloedsuikerspiegel

Het glucosegehalte in je lichaam ligt meestal tussen de 4.0 en 11.0. Je lichaam zorgt ervoor dat dat niveau niet te hoog (toxisch) of te laag (je valt flauw) is. Het enige probleem is dat dit proces gemakkelijk verstoord kan worden. Eet wanneer je trek hebt (dus niet wanneer je honger hebt) en eet goed om een lage bloedsuikerspiegel te voorkomen.

3 Denk aan portiecontrole

Eet minder en doe meer; was het maar zo simpel… Wanneer je voor uren achter het stuur van een vrachtwagen zit is het niet gemakkelijk om ‘meer te doen’. Je kunt echter wel minder eten. Wanneer je regelmatig eet verdrijf je het hongergevoel en zul je een reductie van je calorie-inname gemakkelijk kunnen volhouden. Zorg er alleen wel voor dat je porties kleiner zijn dan normaal.

4 Leg een voorraad van gezonde snacks aan

Je hoeft niet elke keer wanneer je trek hebt bij een truckstop te stoppen. Vul je cabine met gezonde snacks, zodat je junkfood kunt vermijden. Er kan goed gereisd worden met appels, sinaasappels, ongezouten noten en volkoren crackers. En wanneer je een koelkast hebt kun je je snacks uitbreiden met yoghurt, bessen, kaas en wortelstaafjes.

5 Kijk uit met datgene wat je drinkt

Frisdranken, zoete warme dranken, energiedranken en sappen bevatten vaak veel meer calorieën dan je denkt. Deze calorieën zullen je eetlust niet intomen, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat je aankomt. Light dranken of dranken waar kunstmatige zoetstoffen aan zijn toegevoegd zijn ook niet de oplossing, omdat ze je verlangens naar zoete eet- en drinkwaren alleen maar aanwakkeren. Wanneer je dorst hebt kun je maar beter water drinken (een suikervrije thee of koffie is natuurlijk ook altijd een goede optie).

Wat eet jij wanneer je onderweg bent? Heb je tips die je graag met ons wilt delen?

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>