Share This Post

Hoofdartikels

5 tips om afgeleid rijden te voorkomen

5 tips om afgeleid rijden te voorkomen

We weten allemaal hoe gevaarlijk het is om op de weg afgeleid te raken, maar het kan in een oogwenk gebeuren.

Het gevaar van afleiding herkennen is de eerste stap om veilig achter het stuur te zitten. Maar hoewel dit voor de meeste vrachtwagenchauffeurs een tweede natuur is, zijn er tal van andere chauffeurs die niet zo waakzaam zijn.

Met talloze eisen aan de aandacht van een bestuurder – sommige in de auto, sommige buiten en sommige in ons hoofd – somt een bericht van GEM Motoring Assist enkele tips op om bestuurders te helpen om geconcentreerd te blijven en veilig te rijden.

  1. Houd je telefoon uit het zicht

Een telefoon tijdens een reis bij je hebben is een geweldig idee, zolang je deze niet tijdens het rijden gebruikt. Als je verleiding wilt voorkomen, houdt je deze buiten bereik en uit het zicht (denk aan het dashboardkastje als bewaar plek). Schakel het naar stil, schakel Bluetooth uit en gebruik het alleen in noodgevallen (en wanneer het voertuig niet beweegt).

  1. Plan vooruit

Plan je reis vóór de reis, zodat je ongeveer weet waar je naartoe gaat en hoe lang het zal duren. Als je niet bekend bent met de route, dan is het de moeite waard om Google Streetview te gebruiken voordat je op weg gaat om je een gevoel voor de bestemming te geven en je stressniveaus onderweg te verminderen.

  1. Wees slim met muziek

Als je tijdens het rijden graag naar muziek luistert, maak dan vooraf een afspeellijst op je telefoon. Dit betekent dat je tijdens het rijden niet met knoppen hoeft te spelen. Als je het volume op een redelijk niveau houdt, betekent dit ook dat je je meer bewust bent van wat er om je heen gebeurt en indien nodig kunt reageren.

  1. Vergeet maaltijden op wielen

Eten om mee te nemen is absoluut een ding, maar niet als je direct achter het stuur van een bewegend voertuig kruipt. Maak tijd om te stoppen en je maaltijden te eten. Je voertuig heeft misschien een dashboard en passagiersstoel, maar dat betekent niet dat je ze als eettafel moet gebruiken.

  1. Blijf fris en alert

Maak regelmatig een stop wanneer je lange afstanden rijdt. Stap uit het voertuig, loop rond, pak een kopje koffie, snack of maaltijd, of geniet zelfs van een snel power dutje.

Afleidingen tijdens het rijden zijn er in vele soorten en maten. Van een zoemend insect tot dwalende gedachten, je moet altijd gefocust blijven.

Hoe vaak heb je voorbeelden van afgeleid rijden gezien toen je achter het stuur zat?

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>