Share This Post

Lijstjes / Nieuws / Uncategorised / Vrachtwagens

5 grootste zorgen in het vrachtvervoer

5 grootste zorgen in het vrachtvervoer

Uitdagingen voor de vrachtwagensector zijn er in vele vormen. Er zijn constant schommelende brandstofkosten, de behoefte aan een hoogwaardige klantenservice en het up-to-date blijven met de nieuwe regelgeving. Zo kan ik nog wel even doorgaan…

De belangrijkste zorgen waar wagenparken mee te maken hebben, hebben echter één ding gemeen: hun chauffeurs.

Hier zijn vijf van de meest urgente kwesties in het hedendaagse vrachtvervoer.

Chauffeurs werven

Het huidige chauffeurstekort is een voortdurende uitdaging voor de vrachtwagensector – en een die waarschijnlijk nog enige tijd zal blijven hangen. Er is een dringende behoefte aan gekwalificeerde chauffeurs in heel Europa (en daarbuiten) om de benodigde vrachten op te halen om onze economieën krachtig te houden en aan de verwachtingen van de klant te voldoen. Ondanks de stijgende lonen en de verbeterde voordelen, worstelen wagenparken om chauffeurs in te huren als de babyboomers met pensioen gaan en millennials niet bereid lijken om langdurig van huis te blijven.

Chauffeurs behouden

Het is moeilijk genoeg nieuwe chauffeurs aan te nemen, maar wagenparken vinden het nog moeilijker om ze te houden. Het verloop van vrachtwagenchauffeurs is over het algemeen veel hoger in vergelijking met andere sectoren en het doorlichten en vasthouden van chauffeurs kan kostbaar zijn. Wagenparken hebben een aantal opties om het behoud van chauffeurs en arbeidsvreugde te verbeteren. Bijvoorbeeld beloningsprogramma’s, uitrusting voor vrachtwagens, betere communicatiekanalen, eigenlijk alles wat zorgt voor een soepele reis en meer betrokken chauffeurs.

Chauffeursopleiding

De financiële kosten voor het verkrijgen van een professioneel chauffeurs rijbewijs worden vaak genoemd als een belangrijke belemmering voor het werven van chauffeurs. De opleiding van chauffeurs mag potentiële chauffeurs niet ontmoedigen. De kosten, tijd en complexiteit van het verkrijgen van de nodige kwalificaties moeten toegankelijker en aantrekkelijker zijn voor potentiële kandidaten als het chauffeurstekort moet worden verminderd. Kortom, bekwame chauffeurs zijn veel gevraagd en een betere opleiding is de oplossing.

Rijgedrag

Het is niet eenvoudig om het gedrag van de bestuurder te controleren. Zodra een boete voor een snelheidsovertreding is uitgegeven of een klacht is ingediend, dan is het al te laat. Het gedrag van de bestuurder omvat alles van overmatig stationair draaien en hard remmen tot het controleren van mobiele apparaten. Wagenparkbeheerders kijken steeds meer naar GPS- en telematica technologieën om het gedrag van de bestuurder te observeren. Als deze systemen slechte gewoonten oppikken, zoals ernstige acceleraties of snelheden, kan aan die bestuurder een training op maat worden toegewezen. Het identificeren van risicogedrag door technologie, bedrijfsbeleid en training leidt tot veiliger wegen.

Verkeersveiligheid

Alle ervaren vrachtwagenchauffeurs weten dat veilig blijven op de weg hun eerste prioriteit is. Wagenparkbeheerders erkennen ook dat veiligheid van chauffeurs een topprioriteit is. Ongevallen en dodelijke ongevallen zijn de laatste jaren toegenomen naarmate meer vrachtwagens en andere voertuigen de wegen delen. Technologie die potentiële botsingen detecteert en bestuurders helpt ze te vermijden, is een antwoord. De veiligheid van de chauffeur is echter ook afhankelijk van goede training en gezond verstand: alert blijven, grote verkeersvolumes vermijden, niet te vaak van rijstrook wisselen, vertragen en andere chauffeurs respecteren.

Het is de taak van vrachtwagenbedrijven om deze uitdagingen direct aan te pakken om chauffeurs een veiliger, kwalitatief beter en voorspelbaarder leven te bieden.

Het vinden van antwoorden op deze problemen is essentieel voor het succes van een wagenpark, maar zijn wagenparkbeheerders voldoende bezig om deze zorgen weg te nemen en chauffeurs voorop te stellen?

Share This Post