In Duitsland geldt al enige tijd de 3G-maatregel. Dit betekent dat je Gevaccineerd, Genezen of Getest moet zijn wil je ergens toegelaten worden. Ook Nederlandse vrachtwagenchauffeurs die werken bij Duitse bedrijven moeten aan deze 3G-maatregel voldoen.
3G-maatregel ook op het werk
In heel Duitsland is 3G verplicht op het werk, in winkels en in het openbaar vervoer. Zonder vaccinatie, een bewijs dat je recent genezen bent van een coronabesmetting of een negatieve coronatest mag je niet meer naar je werk en ook niet meer reizen met trein, bus, tram of metro. Wie deze 3G-maatregel overtreedt, riskeert een een boete van 2500 euro.
Transport en Logistiek Nederland
Omdat het onduidelijk was wat dit voor Nederlandse vrachtwagenchauffeurs die in Duitsland werken betekent, heeft Transport en Logistiek Nederland (TLN) navraag gedaan bij BGL, de Duitse werkgeversorganisatie voor de transportsector. Wat betekent de invoering van de 3G-maatregel voor Nederlandse chauffeurs bij Duitse werkgevers? Volgens BGL zijn ook Nederlandse chauffeurs gebonden aan de 3G-maatregel en dan met name op het moment dat ze hun vrachtwagen hebben verlaten. De 3G-maatregel geldt dan ook voor hen en de bijbehorende boete is dan ook van toepassing op Nederlandse chauffeurs.
Geen grenscontrole
Wie Duitsland binnenrijdt met de vrachtwagen wordt niet gecontroleerd. De transportsector is nog steeds wel vrijgesteld van de Duitse coronamaatregelen zolang je door het land heen rijdt. Er zijn geen grenscontroles en er hoeven ook geen vaccinatie-, herstel-, of testbewijs overlegd te worden bij de grens. Dat verandert echter als je bij een bedrijf uit de vrachtwagen stapt. Dan ben je in het bedrijf en moet je vaak wel voldoen aan de 3G-maatregel.
Bewijs
Om aan de 3G-maatregel te voldoen, moet je gevaccineerd, genezen of getest zijn. Dit moet je volgens de Duitse 3G-maatregel kunnen bewijzen. De volgende bewijzen worden geaccepteerd:
- Vaccinatie: als bewijs van vaccinatie gelden het EU digitaal COVID-vaccinatiecertificaat of een Nederlandse vaccinatiepas van minstens 14 dagen oud.
- Genezen: als bewijs van herstel gelden het EU digitaal COVID-certificaat van herstel of een Nederlands officieel bewijs van herstel dat minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden oud is.
- Getest: als bewijs van een negatieve test gelden een PCR-test van maximaal 48 uur oud of een sneltest van maximaal 24 uur oud. Zelftesten gelden niet.