Share This Post

Lijstjes / Nieuws / Uncategorised

3 trends in het vrachtvervoer

3 trends in het vrachtvervoer

[icegram campaigns=”655″]

Voor het ongetrainde oog is de toekomst van het vrachtvervoer onzeker.

Vracht zal altijd van A naar B moeten worden vervoerd. De vraag is of die vracht over de weg vervoerd blijft worden – of meer specifiek, vrachtwagens die door mensen worden bestuurd.

Volgens de statistieken wordt 70% van alle vrachttonnage die in Europa wordt verplaatst per vrachtwagen gedaan. Hetzelfde geldt voor de VS (ook 70%) en China (nog hoger op 75%).

De vrachtindustrie zal de komende decennia ongetwijfeld veranderen. Automatisering, elektrificatie en digitalisering zijn al zichtbaar en worden geprezen als de toekomst van het vrachtvervoer.

Hier is een nadere blik op wat deze drie trends echt betekenen voor de industrie:

Elektrificatie

Het pleidooi voor elektrificatie in het vrachtvervoer is aan het opbouwen. Bekende voorbeelden zijn de waterstofcelwagen van Nikola en de batterij-elektrische semi-vrachtwagen van Tesla, naast alle andere innovaties die het potentieel van elektrische vrachtwagens demonstreren.

Veelbelovend voor een hogere brandstofefficiëntie en een lagere CO2-uitstoot, heeft deze technologie de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt. In Europa wordt vooruitgang geboekt met meer geplande diesel beperkingen in de binnenstad en de totale eigendomskosten dankzij lagere brandstofkosten.

Het goede nieuws voor vrachtwagenchauffeurs is dat batterijtechnologie en dus elektrificatie ongeschikt blijft voor verre reizen vanwege de grootte van de vereiste batterij en de verlengde terugverdientijd.

Automatisering

Optimisten suggereren dat een hoge automatisering (dat wil zeggen, dat de inzet van een chauffeur alleen vereist is wanneer er over lastig terrein wordt gereden) gereed zal zijn tegen 2025, met een gedeeltelijke automatisering gereed in 2020.

Sommige landen omarmen de technologie meer dan andere. Nederland wordt bijvoorbeeld beschouwd als ’s werelds toplocatie voor zelfrijdende voertuigen vanwege de infrastructuur. Een route tussen de steden Helmond en Tilburg is nu volledig gewijd aan het testen van zelfrijdende auto’s en vrachtwagens.

Vanuit het perspectief van het vrachtvervoer, zal de technologie zonder bestuurder waarschijnlijk de komende jaren snel voortschrijden, toch is het onwaarschijnlijk dat vrachtwagens zonder enige menselijke inbreng op de markt komen voordat de technologie volwassen is geworden. Kortom, voorlopig nog niet.

Digitalisering

Vrachtactiviteiten kunnen veel profiteren van digitalisering. Gegevensanalyse en AI-algoritmen kunnen worden gebruikt om het grotendeels handmatige proces van het afstemmen van capaciteit en vraag te automatiseren.

Op dezelfde manier dat boekingsplatforms de reisindustrie hebben verstoord, kunnen vrachtreserverings- en optimalisatieplatforms hetzelfde doen voor het vrachtvervoer. Hoe meer gestroomlijnd het proces, hoe meer capaciteit kan verbeteren – belangrijk als je bedenkt dat ongeveer 20% van de vrachtwagens in westerse landen leeg rijd.

Het is duidelijk dat deze technologieën het potentieel hebben om het bedrijfsmodel van de bedrijfstak opnieuw vorm te geven. Hoe lang het nog duurt voordat we significante veranderingen zien, is nog te bezien.

Naarmate er meer tech-spelers op de markt komen, zullen vrachtbedrijven onder toenemende druk komen te staan. De meest waarschijnlijke uitkomst is een mix van conventionele en zelfrijdend vrachtvervoer. Om concurrerend te blijven, moeten vrachtbedrijven investeren in deze technologieën en deze toepassen in hun processen en operaties.

Waar denk je dat de toekomst van het vrachtvervoer ons zal brengen?

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>