Share This Post

EU / Uncategorised / Vrachtwagens

2018 lijkt een goed jaar te zijn voor het Europese vrachtvervoer

2018 lijkt een goed jaar te zijn voor het Europese vrachtvervoer

De media heeft het graag over de ondergang van het vrachtvervoer, maar de Europese verkoopcijfers geven mij een veel positiever beeld.

Uit gegevens van de ‘European Automobile Manufacturers’ Association’ (ACEA) bleek dat de Europese vrachtvervoermarkt veerkrachtig is. De registraties van nieuwe zware commerciële voertuigen nam dit jaar, in vergelijking met januari 2017, met 8.9% toe.

Er bevinden zich dus 25.753 nieuwe vrachtwagens op de Europese wegen. En wanneer we de markten van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) erbij betrekken (o.a. IJsland, Noorwegen en Zwitserland) hebben we het over 26.567 nieuwe vrachtwagens. Dat is het hoogste aantal registraties dat we in een decennium gezien hebben.

Met een respectievelijke toename van 24.9% en 15.3% was vooral de omzet in Italië en Frankrijk heel erg hoog. Het VK was het enige land waar er sprake was van een afname in registraties. De vraag daalde met 14.8%. Dit kan het resultaat van Brexit zijn, maar het is moeilijk om hier 100% zeker van te zijn omdat er ook andere factoren bij betrokken kunnen zijn.

Deze stijging in omzet schetst een positief beeld voor de Europese vrachtvervoer industrie in het algemeen. In de afgelopen 36 maanden hebben we alleen maar vier jaar op jaar dalingen in registraties gezien.

Laten we hopen dat deze trend zich zo lang mogelijk blijft voortzetten. Een vleugje optimisme heeft nog nooit iemand kwaad gedaan…

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>