Share This Post

Technologie / Vrachtwagens

10-jarig aftellen naar autonome vrachtwagens?

10-jarig aftellen naar autonome vrachtwagens?

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat 76% van de transportbedrijven denkt dat autonome vrachtwagens binnen het volgende decennium een haalbare optie zijn.

Volgens onderzoek door IRU van 450 transportbedrijven in Europa, Azië en de Samenwerkingsraad van de Golf, zou 29% van de ondervraagden nog verder gaan en zeggen dat ze geloven dat autonome vrachtwagens de komende vijf jaar een realiteit zouden worden.

Uit de enquête van de organisatie voor wegtransport bleek dat 50% van de transportbedrijven denkt dat het grootste voordeel van automatisering de productiviteit is, terwijl 19% het als een manier ziet om de kosten te verlagen.

De enquête wees ook op belangrijke belemmeringen voor de invoering van autonome technologie: kosten en innovatie (71%) en beperkt inzicht in opkomende technologieën (50%).

Dit nieuws betekent echter niet noodzakelijkerwijs minder vrachtwagenchauffeurs.

Volgens Boris Blanche, algemeen directeur van IRU: “Chauffeurs zullen in de toekomst niet overbodig worden en in feite moet de industrie het aanmoedigen om meer chauffeurs in het vak te krijgen.”

Transportbedrijven noemden hun drie grootste bedreigingen als geopolitieke onzekerheid (57%), wereldwijde recessie (52%) en veranderende klantvraag (52%).

Daarover zei Umberto de Pretto, de algemeen secretaris van IRU: “Het wereldwijde transportsysteem raakt de levens van elk van de zeven miljard mensen op de planeet, van het voedsel dat we eten tot de consumentengoederen die we kopen.

“Dus, het is misschien niet verrassend dat veel van de problemen waarmee de maatschappij tegenwoordig wordt geconfronteerd, ook door transportbedrijven worden beschouwd als hun grootste uitdagingen.”

Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ik denk dat een aftelling van 10 jaar naar autonome vrachtwagens misschien een beetje ambitieus is. Zelfs 20 jaar zou al moeilijk haalbaar zijn…

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>