Alle goede voornemens en dringende afspraken ten spijt blijkt dat van alle nieuwe vrachtwagens die vorig jaar in Nederland zijn gekocht, slechts 0,4% een elektrische vrachtwagen was. In de rest van Europa is de situatie niet veel anders. Het Europese gemiddelde ligt op 0,5%. Dat betekent dat op iedere 200 nieuw aangekochte vrachtwagens maar 1 elektrisch exemplaar is aangeschaft.
Langzame opkomst
De Europese branchevereniging van auto- en vrachtwagenfabrikanten ACEA meldt dat van alle nieuwe vrachtwagens die vorig jaar in de Europese Unie verkocht zijn maar 1 op de 200 een elektrische vrachtwagen was. De meeste nieuwe vrachtwagens worden nog altijd geleverd met een dieselmotor. Ruim 90 procent van de in totaal 1059 elektrische vrachtwagens die vorig jaar wel verkocht werden, kwamen in drie Europese landen terecht, namelijk in Duitsland, in Roemenië en in Nederland. In twaalf andere EU-landen kwam er geen één elektrische vrachtwagen bij. Er is ook nog wel iets positiefs te melden. Het aantal nieuwe elektrische vrachtwagens was vorig jaar een stuk hoger dan in 2019. Toen waren dat er in totaal slechts 745 voor de hele EU.
Hybride vrachtwagens
Ook de hybride vrachtwagens doen het nog steeds niet goed binnen de EU. Hun aandeel bedroeg niet meer dan 0,1 procent van de markt. Daarnaast waren vrachtwagen die op benzine rijden ook goed voor 0,1 procent van de markt. Vrachtwagens die op alternatieve brandstoffen zoals gas rijden, kwamen niet verder dan een marktaandeel van 2,9 procent. Nummer 1 met stip is en blijft de dieselvrachtwagen met een marktaandeel van 96,4 procent in de EU.
Subsidieronde in Nederland
Met een verhouding van 1 op 250 nieuwe gekochte vrachtwagens is ook in Nederland de elektrische vrachtwagen een witte raaf op de weg. Er komen steeds meer nieuwe modellen op de markt, maar deze zijn relatief erg duur. Om meer uitstootvrije vrachtwagens op de weg te krijgen en als steun in de rug voor innovatieve Nederlandse ondernemers heeft staatssecretaris Van Veldhoven een nieuwe subsidieronde van de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en Innovaties in Transport (DKTI-regeling) aangekondigd.
Voertuigen vanaf 4.250 kilogram
Voor voertuigen vanaf 4.250 kilogram kan een subsidie aangevraagd worden vanaf maart dit jaar. Deze subsidie dient als investering bij de aankoop van uitstootvrije voertuigen. We praten dan vooral over investeren in batterij-elektrisch of waterstof-elektrische vrachtwagens. Ook sommige schone hybridevarianten komen voor de subsidie in aanmerking.
Om te beginnen trekt de staatssecretaris een bedrag van 11 miljoen euro uit voor deze subsidieronde. Een voorwaarde is dat ondernemers die gebruik maken van deze subsidie de opgedane kennis en ervaring zoveel mogelijk met hun collega’s delen.
Nog eens 25 miljoen
Naast de subsidie voor de aankoop van schone vrachtwagens kunnen ondernemers vanaf maart ook subsidie aanvragen voor innovatieve transportplannen. Dit is onderdeel van het klimaatakkoord. De staatssecretaris heeft hiervoor ruim 25 miljoen euro beschikbaar gesteld. Voor de beoordeling van de innovatieve plannen is een onafhankelijke commissie ingesteld.
Hoe de situatie er na de verkiezingen van 17 maart uit komt te zien, is natuurlijk afhankelijk van de nieuw regering. Echter, zoals het er nu uitziet, blijft de invoering van meer elektrische vrachtwagens een belangrijk doel.