Share This Post

Gezondheid

​Onderweg gezond snacken

​Onderweg gezond snacken

Overgewicht, hart- en vaatziekte, diabetes en last van de gewrichten. Zo maar een greep uit de problemen die kunnen ontstaan door verkeerde voeding. Zelfs als je iedere dag keurig rekening houdt met de Schijf van Vijf kan het toch nog fout gaan door de zogenaamde tussendoortjes. Dat geldt zeker ook voor vrachtwagenchauffeurs. Wat neem je in de cabine mee voor onderweg? Of wat koop je onderweg bij het benzinestation? Is dat allemaal wel zo gezond?

​Lekkere trek

Tussen twee maaltijden door kun je onderweg trek krijgen. Vaak is dit de zogenaamde lekkere trek en zeker geen honger. Bekende dagelijkse snackmomenten zijn de koffiepauze, met een koekje (of twee) erbij, en het vieruurtje, nog net te vroeg voor het avondeten, maar toch ergens trek in. Een zakje chips, een kroketje met mosterd of een broodje bal en we hebben weer energie voor de rest van de middag.

​Upselling en kassakoopjes

Het wordt ons ook niet echt gemakkelijk gemaakt om te kiezen voor gezond eten. Vaak wordt bij het opnemen van je bestelling in een restaurant er automatisch van uitgegaan dat we de grootste portie willen hebben. Deze marketingstrategie heet upselling. Je zegt al ‘ja’ voordat je goed nagedacht hebt of je wel behoefte hebt aan de grote koffie of de grote frisdrank. Daarnaast kennen we het fenomeen kassakoopjes. Je staat netjes te wachten totdat je kunt betalen en ondertussen grijnzen de Snickers, Marsen en ander lekkernijen je van dichtbij aan. Er ligt nooit een bakje aardbeien bij de kassa.

​Neem zelf gezonde snacks mee

Als we ervan uitgaan dat die ‘lekkere trek momenten’ niet te vermijden zijn, kun je er wel op anticiperen door zelf snacks en tussendoortjes mee te nemen voor onderweg. Dat is gezonder en vaak ook goedkoper. We geven hieronder een paar suggesties.

​Rauwkost

‘Ik ben toch geen konijn?’ Vooral mannen hebben vaak geen behoefte aan rauwkost. Liever een een bord warm eten dan een pluk sla met croutons. Dat is natuurlijk prima, maar voor onderweg zou je best wel eens een bakje met cherrytomaatjes, rauwe worteltjes of gesneden paprika kunnen meenemen. Dat knaagt lekker weg tijdens het rijden en is heel gezond.

​Fruit

Net zoals rauwkost is fruit heel gezond. Denk hierbij niet altijd aan voor de hand liggende vruchten zoals appels en bananen. Blauwe bessen of druiven kunnen ook prima mee voor onderweg en ze zijn tegenwoordig het hele jaar te koop. Nog makkelijker zijn rozijnen en ander gedroogd fruit, maar dan wel de versie waar geen extra suiker aan is toegevoegd. Lees het etiket zorgvuldig.

​Koeken

Heb je een tomeloze behoefte aan koek bij de koffie? Kies dan voor een eierkoek of een plak ontbijtkoek. Daar zitten veel minder calorieën in dan in een gevulde koek. Er bestaan zelfs volkoren eierkoeken en ontbijtkoeken. Dat is nog beter, want daarmee krijg je meer vezels naar binnen.

​Noten

Noten bevatten veel calorieën. Toch zijn noten gezond, omdat ze je LDL-cholesterol verlagen. Verder bevatten noten veel vezels, eiwit, ijzer en onverzadigd (= goed)  vet. Je moet alleen niet te veel noten eten. Niet meer dan een handje noten, ca 25 gram, per dag eten, is gezond en het is meestal voldoende om snel af te rekenen met je lekkere trek.

Share This Post