Sinds januari 2020 houdt het coronavirus de wereld in zijn greep. Uiteraard zijn de gevolgen voor de volksgezondheid het meest opvallend. Dagelijks stromen de cijfers binnen over de nieuwe besmettingen, de ziekenhuisopnames en de plaatsen op de IC. Het coronavirus heeft ook een enorme impact op de economie. Talloze bedrijven zijn in de problemen gekomen of hebben hun deuren moeten sluiten, ondanks de steun van de overheid. Vooral in het MKB is de crisis hard aangekomen. Toch is de pandemie niet voor alle bedrijven een ellendige tijd. Er zijn ook bedrijven die juist geprofiteerd hebben van de lockdowns en de andere coronamaatregelen.
Bol.com floreert
Bol.com is al jaren een gerenommeerde naam als het gaat om webwinkels. Bol is zo succesvol dat concurrent Amazon, de wereldleider in deze branche, in Nederland nauwelijks voet aan de grond krijgt. In 2020 werd er voor 4,3 miljard euro gekocht bij Bol. Dat betekent een stijging van 50 % ten opzicht van 2019. Met name in het vierde kwartaal, tijdens en voor de feestdagen, steeg de verkoop met zo’n 70 %. Alle winkels in Nederland waren dicht, maar Bol haalde verkoopcijfers die ze zich van te voren niet hadden kunnen voorstellen. Niet alleen het bedrijf Bol zelf, maar ook de vele externe verkopers die gebruik maken van bol.com als verkoopplatform zagen hun omzet gigantisch stijgen in deze periode.
Albert Heijn past zich snel aan
Een ander bedrijf dat valt onder het moederbedrijf Ahold Delhaize is Albert Heijn. Deze supermarktketen zag onder meer door uitbreiding van de thuisbezorgcapaciteit een flinke stijging van de omzet in 2020. Door de coronacrisis is het onlineshoppen vaak de enige manier gebleken om iets te kunnen kopen. Daarnaast besloten veel mensen om de lokale winkels te mijden en hun wekelijkse boodschappen voor de deur te laten afleveren, onder andere door Albert Heijn.
Ahold Delhaize heeft last van de dollar
Het moederconcern achter zowel Albert Heijn als Bol deed het erg goed tijdens het eerste jaar van de coronacrisis. Dat geldt voor de markten van zowel Nederland, België als de Verenigde Staten. De omzet steeg over de gehele linie fors met ruim 14 procent tot 74,7 miljard euro. De winst van Ahold Delhaize over 2020 wordt geschat op zo’n 316 miljoen euro. De Verenigde Staten zorgen voor ca 60 procent van alle verkopen van dit concern. Omdat de Amerikaanse dollar afgelopen jaar namelijk aanzienlijk minder waard werd ten opzichte van de euro valt de winst van Ahold Delhaize een beetje tegen. Dat komt ook door de extra kosten die zijn gemaakt. De verwachting is echter dat in 2021 een groei van 30 procent wordt gehaald.
Pakketbezorgers hebben het druk
Dankzij deze enorme stijging van het onlineshoppen en thuisbezorgen hadden de pakketbezorgers het drukker dan ooit. De verwachting dat de Nederlandse consumenten in het vierde kwartaal van 2020 naar schatting 75 procent méér zouden gaan besteden in webwinkels in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, is meer dan uitgekomen.
Hoe de markt zich de komende periode zal gaan ontwikkelen en hoe de toekomst eruit komt te zien, is nu nog niet met zekerheid te zeggen. Echter, de kans dat alles weer snel bij het oude komt, is niet erg groot.