Share This Post

Nieuws

​Defensie wisselt DAF vrachtwagens in voor Scania Gryphus

​Defensie wisselt DAF vrachtwagens in voor Scania Gryphus

In het kader van het project Vervanging Operationele Wielvoertuigen bij Defensie zal de Scania Gryphus langzamerhand de bekende DAF 4- en 10-tonnners gaan vervangen. Deze vervanging omvat vrijwel alle operationele wielvoertuigen bij Defensie. Toenmalig minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert gaf op 9 juni 2017 aan de Tweede Kamer door dat de keuze definitief was gevallen op de Scania. Doorslaggevend bij deze keuze is het grote laadvermogen, de betere prestaties en de actuele voertuigtechniek van de Scania Gryphus. Wat ook van belang is, is dat de Scania Gryphus zuiniger is en tevens een schonere motor heeft. Een ander voordeel is dat deze vrachtwagens comfortabeler en veiliger zijn vergeleken met de aloude DAF’s.

​Scania vervangt DAF

De Scania Gryphus of Scania XT of Scania XT Gryphus, is gebouwd door de Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania. De assemblage gebeurt in Nederland in het Scania productiecentrum in Zwolle. De Scania Gryphus vervangt de verouderde DAF YA-4440/4442 (4-tonner), DAF YA-2300 (10-tonner) en DAF YT-2300 trekker bij Defensie. Deze DAF’s zijn al vanaf de ’80-jaren bij Defensie een vertrouwd beeld.  Maar aan alles komt een eind. Onder andere vanwege een verminderde beschikbaarheid van reserveonderdelen en ook om hun gedateerde techniek zijn de huidige Defensie DAF’s toe aan vervanging.

​Opbouwsysteem

Defensie heeft met de Scania gekozen voor een nieuwe transportsysteem dat bestaat uit een ‘kale’ vrachtwagen met de mogelijkheid om deze op te bouwen tot verschillende varianten. Dit opbouwen gebeurt onder andere met containers zoals een commandovoering-, werkplaats-, brandstof- of een gewone goederencontainer. De keuze is uiteraard  afhankelijk van de aard van de opdracht en van de omgeving waaronder het voertuig moet presteren. Een andere voordeel van dit systeem is dat onder risicovolle omstandigheden de normale cabine in korte tijd kan worden vervangen door een gepantserde cabine. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk drie verschillende categorieën van de Scania Gryphus komen. Dit zijn de 50 kN met 4-wielaandrijving, de 100 kN met 6×6 of 8×8 wielaandrijving en de 6×6 aangedreven trekker met 150 kN draagvermogen.

​Ruim 2800 nieuwe voertuigen

In het Projectenoverzicht van 2020 vermeldt het ministerie van Defensie dat er in totaal 2.847 nieuwe voertuigen zullen worden aangeschaft. Daarvan zijn 2400 bestemd voor de Koninklijke Landmacht, 130 voor de Koninklijke Marine, 270 voor de Koninklijke Luchtmacht en 20 voor de Koninklijke Marechaussee en het Defensie Ondersteuningscommando.

Naast het aanschaffen van vrachtauto’s en trekkers in de categorieën 50, 100 en 150 kilonewton (kN) draagvermogen worden ook 185 gepantserde wisselcabines, geproduceerd door de Franse fabrikant Centigon, aangekocht. Deze cabines kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd op de nieuwe Scania Gryphus tijdens inzet in hoog-risico omgevingen.

​Gefaseerd omwisselen

Het vervangen van de huidige DAF’s door de nieuwe Scania’s zal gefaseerd gebeuren. Het wisselen van de voertuigen gebeurt bij alle eenheden van Defensie op wekelijkse basis. In totaal gaat het om ruim 2.800 nieuwe exemplaren die gefaseerd zullen instromen. De meeste nieuwe Scania’s die worden aangeschaft, bestaan uit de 8-wielaangedreven high operational-uitvoering. Ook zullen er een kleiner aantal 2 en 3-assige low operational-uitvoeringen komen die onder meer als lesvoertuig zullen gaan dienen. Het hele omwisselproces gaat naar verwachting nog enkele jaren in beslag nemen. De laatste nieuwe Scania stroomt waarschijnlijk pas in 2026 in.

Share This Post