Share This Post

Rijden & Logistiek

​December: de drukste maand voor pakketbezorgers

​December: de drukste maand voor pakketbezorgers

We zijn er al bijna een jaar aan gewend: het online bestellen van boodschappen en andere spullen waarvoor je een jaar geleden nog naar de winkel zou zijn gegaan. Door de coronacrisis gaat het goed met de sector pakketbezorging. En het gaat nog beter voor deze sector worden, want we hebben de maand december bereikt. December is vanouds al een drukke maand voor de winkels. Sinterklaas en Kerst zorgen ieder jaar voor een topdrukte. Dat zal in 2020 niet anders zijn. Wel zal dit jaar de nadruk meer dan ooit op het bestellen via de webwinkels en het thuisbezorgen liggen.

​75 procent meer?

De verwachting is dat mede door de coronacrisis in december een recorddrukte bij webwinkels en pakketbezorgers te zien zal zijn. Ook wordt verwacht dat de Nederlandse consumenten vanaf half november tot eind 2020 naar schatting 75 procent méér zullen gaan besteden in webwinkels in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze voorspelling komt van ABN AMRO. Omdat Black Friday, Sinterklaas en Kerst dit jaar samenvallen met een gedeeltelijke lockdown lijkt het erop dat dit de drukste periode ooit zal worden voor webwinkels en pakketbezorgers. Dat was al te zien aan de online bestedingen in oktober,die al bijna hetzelfde niveau hadden als de piek rond Sinterklaas in 2019.

​Gaat het allemaal wel lukken?

Het wordt waarschijnlijk zo druk vanwege de feestdagen in combinatie met de lockdown door het coronacrisis dat het de vraag is of het de webwinkels en pakketbezorgers gaat lukken om deze enorme klus te klaren. Komen alle cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst wel op tijd? Volgens ABN AMRO lijkt de maximale capaciteit bij een aantal logistieke bedrijven al in november te zijn bereikt. Dat is natuurlijk zorgelijk. Gelukkig hebben veel webwinkels en pakketbezorgers zich kunnen voorbereiden door extra personeel in huren. Deze extra hulpkrachten zijn vaak afkomstig uit de horeca en de evenementenbranche. Het blijft echter spannend.

​Bestel snel en vroeg!

Om de druk in december een beetje te verminderen, hebben webwinkels en pakketbezorgers de consument opgeroepen om vooral niet lang te wachten met bestellen. Door het geven van kortingen en door middel van slimme marketingcampagnes is getracht om de consument over te halen zijn bestelling snel en zo vroeg mogelijk te doen. Er is daarnaast tevens een beroep op de consument gedaan om ook bij lokale winkeliers te bestellen.

​Alle hens aan dek

Ondertussen zetten webwinkels en pakketbezorgers alles op alles om de pakketten op tijd te bezorgen. Daarbij is zo veel mogelijk rekening gehouden met het moment dat de consument thuis is. Ook zijn er sorteersystemen vernieuwd, zodat er nauwkeuriger kan worden gepland. Als laatste redmiddel zijn consumenten gestimuleerd voor hun bestelling een bezorgmoment te kiezen dat verder in de toekomst ligt. Dat geldt uiteraard met name als de bestelling niet noodzakelijkerwijs in december ontvangen hoeft te worden. Al met al blijft het een hele opgave. Als de webwinkels en de pakketbezorgers erin slagen om heelhuids door de komende maand heen te komen, zal dit niet alleen de drukste december ooit zijn, maar ook leiden tot een enorme piek in de omzet.

Share This Post