Het Verenigd Koninkrijk (VK), bestaande uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, was het afgelopen jaar al geen EU-lidstaat meer, maar vanaf 1 januari 2021 gaat het transporteren van goederen naar het VK echt helemaal veranderen. Het VK heeft de EU op 31 januari 2020 officieel verlaten. Dit jaar gold er een overgangsperiode die tot en met 31 december 2020 loopt. Op 1 januari 2021 komt deze overgangsperiode definitief ten einde en gaat er veel veranderen. Brexit heeft grote gevolgen voor bedrijven in Nederland en dat geldt ook voor de transportsector.
Grensformaliteiten en douanecontroles
Met een vrachtwagen vol lading naar het Verenigd Koninkrijk rijden, is na 31 december 2020 niet meer zo eenvoudig als nu. De details van alle nieuwe afspraken tussen de EU en het VK zijn nog afhankelijk van (lopende) onderhandelingen en misschien net of nog net niet bekend wanneer dit artikel gepubliceerd wordt. Zonder een akkoord valt het zakendoen met het VK per 1 januari 2021 grotendeels terug op de WTO-regels. Wanneer de EU en het VK wel tot een akkoord komen, zullen er naar alle waarschijnlijkheid nieuwe en/of aanvullende administratieve handelingen worden toegevoegd. In alle gevallen verandert de relatie met het VK ingrijpend. Na de overgangsperiode komen er zeker grensformaliteiten, zoals import- en export aangiftes en douanecontroles.
Brexit Impact Scan
Voor bedrijven die willen controleren of zij voldoende voorbereid zijn op de Brexit, is de Brexit Impact Scan in leven geroepen. Wie deze scan helemaal doorloopt, brengt in kaart welke effecten Brexit gaat hebben op het eigen bedrijf. Zaken die aan de orde komen in de Brexit Impact Scan zijn onder andere export, import, transport, toelevering, digitale data en digitale diensten, personeel en certificering. Soms komen er bij deze scan effecten boven water die niet waren voorzien. Het is daarom verstandig om even de tijd te nemen om de vragen in de scan te beantwoorden.
De Brexit Impact Scan kun je hier vinden.
Brexit en de transportsector
Transport tussen het VK en de EU wordt sowieso lastiger door bijvoorbeeld douaneprocedures en wachttijden. Alle ferryterminals en de meeste shortseaterminals in Nederland werken inmiddels samen binnen het digitale platform Portbase. Alle goederen die bestemd zijn voor het VK moeten straks digitaal voorgemeld zijn via dit platform. Wie dat niet doet, heeft per 1 januari 2021 geen toegang tot de terminal. Wie niet direct toegang krijgt tot de terminals zal moeten rekenen op extra lange wachttijden voor de vrachtwagenchauffeurs.
Extra wachttijd, extra parkeerlocaties
Om voorbereid te zijn op het ontstaan van wachttijden bij de haven heeft Rijkswaterstaat alvast, in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam, de gemeente Vlaardingen, de gemeente Velsen en de provincie Zuid-Holland, 6 bufferparkeerlocaties gecreëerd. Deze tijdelijke locaties zijn voorzien van een omheining, verlichting, sanitaire voorzieningen en beveiliging.
Het besluit van het VK om uit de EU te stappen, heeft grote gevolgen, ook voor de transport- en logistieke sector. Het VK is immers voor Nederland het vierde exportland, na Duitsland, België en Frankrijk. Veel Nederlandse transporteurs vervoeren bloemen, planten of levensmiddelen naar het VK. Het is daarom van belang om goed voorbereid te zijn voor wat er per 1 januari a.s. gaat veranderen.